zaterdag 7 december 2013

Nederlandse eilandjes

Sint Maarten, het eiland in de Caraibben in Nederlandse soeveriniteit, zal mee worden opgenomen in de Nederlandse Caraibbe Grens Managment Systeem. Dit systeem is reeds jaren een hangend dispuut over de Nederlandse eilanden. De discussie duurt al zo lang dat men eigenlijk vergeten is waar het over ging. Deze week wordt het verdrag goedgekeurd en iedereen is tevreden. 
De huidige minister van Justitie van Sint Maarten, Dennis Richardson, zegt dat hij blij is dat het dossier afgesloten is en het eiland mee aangesloten is bij het verdrag. 'Er zullen wel altijd punten van discussie zijn met het Koninkrijk, maar toch is het ondertekenen van dit verdrag belangrijk.' 
Het akkoord gaat over de controle van in- en uitvlucht van de mensen in de Nederlandse Antillen. Het geval van Sint Maarten is appart, omdat zij de luchthaven delen met Frankrijk, die die controle niet zien zitten. 
Het eiland houdt ook de bewegingen in het oog van Nederland om een Marine basis te bouwen in samenwerking met de Nederlandse Carraibische kustwacht. Philipsburg vroeg reeds meer info over deze plannen. Toch is men er in Sint Maarten van overtuigd dat een samenwerking met Den Haag en het Koninkrijk van groot belang is en politieke muggenzifterij niet constructief is. Het talent en de flair om tot een compromis te komen, is gezonde diplomatie, en het is zoals de Fransen zeggen: het is de toon die de muziek aangeeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten