maandag 11 november 2013

De zon heet Tau Ceti


Ergens ver ver weg, 12 lichtjaren of 120 triljoen kilometers om precies te zijn, vonden sterrenkijkers een zon. Zij doopte ze Tau Ceti. Net als de zon van onze planeet, kan zij voor leven zorgen op de andere vijf planeten die haar omringen. Een van de 5 heeft water in huis en bijna zeker ook heleboel leven. Dit nieuws komt van de Astronomy and Astrophysics tijdschrift dat deze week werd uitgegeven. Na 6.000 observaties is het nu met zekerheid gesteld dat de nieuwe zon Tau Ceti warmte geeft aan ander leven in de cosmos. We zijn niet langer meer alleen 'out there'. De 5 planeten zijn twee tot 5 keer groter dan de aarde. En alle 5 staan ze op een leefbare afstand van hun zon. Deze leefbare zone wordt Goldilocks Zone genoemd: niet te heet en niet te koud om vloeibaar water op de oppervlakte te hebben. Planeten met water in een Goldilocks Zone zijn dus levensvatbaar. 

Tau Ceti werd al eeuwen door het menselijk oog opgevangen. Zij werd aangeduid als een derde magnitude ster. Haar naam als ster is Bayer, naar de  Duitse astronoom Johann Bayer. In Arabische calenders werd deze ster ook Thalith of Na'amat genoemd, door de Chinezen stond ze geboekstaafd als Tian Cang Wu, de vierde ster in de Granary cosmos.
Voor we weten of we werkelijk cosmische buren hebben, zal onze spelling wel moeten aangepast worden. Zonnestelsel is zonder tussen 'n' omdat het algemeen gekend is dat er maar 1 zon is en er dus geen meervoud van kan gemaakt worden... Werk aan de winkel voor Van Dale en Co!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten