zaterdag 22 juni 2013

Slagroom van 90 miljoen euro van Maggie

Bij migratie kan men moeilijk om Maggie. Zelfs met een slagroom en ketchup op haar gevel, bewaart ze haar kalmte en strijd ze rustig verder. De slagroomattact wijst op ontevredenheid, toch hoort men van haar veel meer lof dan wrevel. Uiteraard doet een minister, eigenlijk niemand, goed voor iedereen. Er zullen altijd mensen uit de boot vallen. Maar als je je best doet en je verandert de modderstroom, is er verbetering in zicht. De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) komt nu weer met een krachttoer in de pers: zij geeft een deel van haar budget terug. 90 miljoen euro krijgt Di Rupo terug uit het budget 2013. Dat kan omdat het opvangbeleid een pak minder duur is geworden.
Maggie krijgt kritiek voor haar 'fascistische' houding, haar te strenge rechtlijnigheid tijdens het beleid van migratie. Toch horen we minder uit de hoek van het personeel. De druk zou minder zijn en er worden heel wat dossiers vlugger afgewerkt door structurele veranderingen. Sinds de maatregelen van de Open Vld-excellentie de acute opvangcrisis hebben opgelost, worden er geen asielzoekers meer naar de OCMW's gestuurd. Ze blijven nu binnen het gewone opvangnetwerk. Tegelijk zijn de procedures eenvoudiger en is de doorlooptijd fel ingekort.

De lijst met veilige landen en ontradingscampagnes in enkele herkomstlanden hebben het aantal nieuwe asielaanvragen aanzienlijk doen dalen. De Block heeft het onderzoek van asielzoekers om medische redenen versneld en de voorwaarden beperkt tot levensbedreigende ingrepen. Ten slotte zijn de voorwaarden voor gezinshereniging verstrengd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten