woensdag 6 maart 2013

Woonbonus in Batibouw

Bouwen en verbouwen
Nog hetzelfde voordeel woonbonus in 2013? Kortweg, ja! Eerder in 2012 was er door Di Rupo en co wel aangekondigd dat het belastingvoordeel van de woonbonus vanaf het inkomstenjaar 2012 teruggeschroefd zou worden tot een uniforme belastingvermindering van 45% en dit ongeacht uw inkomen. Uiteindelijk is die aanpassing er niet gekomen. Zowel voor inkomstenjaar 2012 als voor inkomstenjaar 2013 blijft het voordeel nog steeds 50% als u in de hoogste belastingschaal komt met uw belastbaar inkomen.
Ook nog onder dezelfde voorwaarden? Ja, ook daar is er niets gewijzigd. Zo moet uw lening bv. nog altijd aangegaan zijn om uw enige en eigen woning te kopen, te bouwen of te verbouwen, dient u een hypothecaire inschrijving te nemen voor de lening en moet het gaan over een lening op minstens 10 jaar. Sluit u dus na Batibouw bv. een verbouwingslening die alleen gewaarborgd is door een hypothecair mandaat of die bv. slechts over acht jaar loopt, dan krijgt u daarvoor de woonbonus niet!
Huis te Koop
Wat is uw concreet voordeel dan voor 2013? Zoals u weet, wordt het bedrag van de woonbonus immers elk jaar geïndexeerd, zoals ook recentelijk weer. Voor het inkomstenjaar 2013 geeft de woonbonus u recht op een jaarlijkse fiscale basisaftrek van € 2.260 per ontlener, te verhogen met € 750 per ontlener gedurende de eerste tien jaar en nog eens met € 80 extra als er minstens drie kinderen ten laste zijn op 1 januari 2014. Voor een gezin met twee kinderen betekent dit een fiscaal voordeel van € 6.020 (€ 3.010 x 2). Worden zij belast tegen 50%, doen ze dus € 3.010 voordeel met de woonbonus.
Wat dan vanaf 2014? Vanaf 2014 zouden de gewesten bevoegd worden voor de woonbonus, waarbij zij dan eigen accenten kunnen leggen. De recente berichtgeving geeft aan dat door deze overheveling het voordeel woonbonus zeker niet zal toenemen. Eerder integendeel, want het systeem zou dan ‘ineens’ te duur zijn.
Tip. U wacht dus het best niet tot de overheveling een feit is. Indien u wenst te lenen, doe dat dan nog dit jaar. Wat u gehad heeft aan fiscaal voordeel, kunnen ze u dan toch alvast niet meer afpakken...
Of en hoe er aan de woonbonus ‘geprutst’ wordt na de overheveling naar de gewesten is nog niet bekend. Voor 2013 blijft het fiscaal voordeel echter behouden op 50%. Dat pakken ze u dus alvast niet meer af. 

Bron: Tipmail www.indicator.be 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten