zaterdag 5 januari 2013

Kamelen in Australie, vogelvrij..

De kameel in Australie is vogelvrij verklaard: iedereen die hem ziet mag het dier afslachten. Een vogel voor de kat, want dit dier is een vriend van de mens, trouw en behulpzaam. In Australie is een heuze kamelen jacht geopend. De regering trok in 2009 $19.7 milj uit om de wilgroei van deze woestijnschepen een halt toe te roepen. In de 19de eeuw brachten de Engelsen de kamelen naar Australie als lastdier. Toen de 4x4 zijn intrede deed, werden de dieren losgelaten in de 'outback' van Australie, een woestijngebied waar de kamelen zich thuis voelden.
De 'outback' in Australie is een natuurlijk onaangestast gebied. De thuisbasis van diverse diersoorten zoals de emu, kangeroo  en de dingo. Voordien werden de dingo's reeds teruggedreven in een afgeschermd deel van de outback om de landbouwers niet lastig te vallen. Nu is het de beurt aan de kameel die , volgens de landbouwers van de zone, het water opdrinkt van hun vee en hun gewassen. Er worden vooral schapen geteeld in de iets meer fertiele delen van de outback.
De kamelengroep in het Zuiden van Australie is nu uitgegroeid tot een bedreiging voor deze veetelers. De kleinkinderen van de trouwe helpers van de pioniers in Australie worden nu vermoord vanuit helikopters of 4x4's en rotten weg in de woestijnvlakte.



In Qatar zien de de you tube filmpjes van de tegenstanders van deze jacht met lede ogen aan.Voor de arabieren is de kameel een trouwe helper en is het een deel van hun cultureel erfgoed, alsook een economische waarde. Ali Sultan Al Hajri, nu een succesvolle zakenman, was een kamelenherder sinds zijn 17de. Hij reisde naar Australie om de jacht met eigen ogen te zien en maakte een documentaire van dit slachtveld voor Al Jazeera World. Hij wil met de Australische regering praten om een alternatief te zoeken voor het conflict van de kamelen met de landbouwers. Volgens hem zijn deze dieren zeker nog nuttig en kan hun geboortecijfer in de hand worden gehouden, zodat de slachting niet eindeloos moet doorgaan.
Ali heeft zelf nog een kudde kamelen in Qatar en kent zijn dieren bij naam en herkent hun persoonlijkheid aan hun gezicht. Ali sprak reeds met de tegenstanders en met de jagers van deze woestijnschepen. Zijn volgende stap is de regering.

Je kan hier de documentaire zien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten