dinsdag 18 december 2012

De wereld in goede handen

 De wereld is in goede handen, we worden gered door een Argentijnse wetenschapper, mevrouw Graciela Chichilnisky. Zij werkt al een tijdje in een labo in Rio de Janeiro en is vooral begaan met het milieu en de klimaatverandering. De oplossing voor dit probleem is volgens Graciela om de uitstoot van CO2 een commerciele uitkomst te geven.
Chichilnisky is geen nieuwe opkomende ster in het milieu-landschap. Zij heeft haar strepen reeds verdiend, zij is de moeder van de 'aandelen propere lucht'. De manier waarop men aandelen van een bos kan verkopen op de milieubeurs aan firma's die over de schreef willen gaan met de uitstoot. Hierdoor kan  er in het Zuiden van onze planeet worden geïnvesteerd in bossen en natuur. Reeds in 1977 sprak deze wetenschapster over 'samenwerking in duurzaamheid', toen nog een nieuw woord. En nu komt de dame naar buiten met een apparaat dat ze samen met de Universiteit van Stanford zou ontwikkeld hebben om onze planeet te redden. Het zijn torens die de emissie van CO2 uit de atmosfeer haalt en zuivert. Wegens een gebrek aan patent, tot nog toe, wordt er weinig informatie vrijgegeven. Deze torens kunnen de concentratie van 400 ppm co2 verminderen tot 275 ppm, ttz een niveau van 250 jaar terug, voor de industriele revolutie. De toren zou deze zuivering kunnen uitvoeren met een kostprijs van 15 tot 25 dollar per ton(lucht). De firma die het apparaat zal uitwerken is GT Global Thermostat. Het project werd ondersteund door verschillende miljonairs van de Verenigde Staten.
Het apparaat zal nog even tijd nodig hebben, het zit nog in zijn experimentele fase. Er is nog meer geld nodig. Toch is dit apparaat al besteld door Duitsland, Indie, Japan en de Verenigde Staten.
De CO2 die uit te atmosfeer gehaald wordt, wordt in petroleumputten geinjecteerd, onder de grond. Graciela zegt dat haar apparaat een hulp kan zijn, maar dat de industrie verder aan verzuivering zal moeten werken, ttz filters en een andere manier van energie-bronnen. Het apparaat alleen van GT zal geen totaal oplossing bieden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten