zaterdag 24 november 2012

Sperperiode nietes welles

Deze heren zijn voorstanders van solden heel het jaar door...
Goednieuws heeft een lemmet dat langs twee kanten snijdt, goed nieuws voor de ene, slechte tijding voor de andere. Hoe de redactie dan het verschil maakt om het als goed nieuws te publiceren? Makkelijk is anders. Waar wie zei er dat het leven een makkie is?
Neem nu het dilemma van vorige week. Tijdens de redactievergadering vloeide er menig hoog woord.  Het Hof van Cassatie vernietigde toen een vonnis over de sperperiode van het Hof van Beroep in Brussel. Daaruit volgde de conclusie dat heel legaal België dat eerste vonnis naast zich mag (moet) neerleggen. De Tijd concludeerde hieruit dat de sperperiode voor de solden afgevoerd werd. Deze sperperiode is beschreven volgens wet, de keten INNO had nu bekomen dat het Hof van Cassatie deze wet ondergraafde door het annuleren van het vonnis van het Hof van Beroep, een bevestiging van de wet op de sperperiode. Allemaal een ingewikkeld kluwen van juridische betweterij. Conclusie: de sperperiode wordt afgevoerd, dat riepen toch de advocaten van INNO.
Ja? Hallo? Dat was zonder de kleine middenstand gerekend, die daarvan de klos zouden worden, volgens eigen zeggen. Zij kunnen niet opboxen tegen de aanbiedingen van de grote ketens en zijn zonder sperperiode gedoemd om te verdwijnen. Raar, want voor de wet op de sperperiodes bestonden er toch ook al ketens en kleine middenstanders?  De rechter van Cassatie stoffeerde zijn vonnis dat de consument in deze discussie centraal stond en die wonnen dus het pleit: Vous nous, jullie, wij allemaal!  Goed nieuws en vandaar de publicatie in deze krant.
Tot Vandelanotte om het hoekje kwam kijken. Hij had iets goed te maken met de middenstand van dit land en zei dat er aan de sperperiode niets zou veranderen, alleen nog strengere controle. Het vonnis van Cassatie was immers gebaseerd op een wet van voor 2010. In 2010 was er een nieuwe wet uitgebracht over de pre-solden periode en die is nog steeds van kracht.
En dit is nu weer goed nieuws voor de middenstand. Ieder zijn beurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten