maandag 5 november 2012

Belgische wijnbouw doet het goed!

Elke dag staat er wel iets over de crisis in uw krant. De redactie probeert dit te counteren met wat positieve berichtgeving, de ene dag iets geslaagder dan de andere. Vandaag kwam ons het alarmerende bericht ter ore van de wijncrisis. De Europese oogst is nog nooit zo slecht geweest, melden experten. Duitsland valt tegen, de druivenoogst in Frankrijk is een ramp en Spanje kan met zijn hoeveelheid La Rioja ook niet echt uitpakken. De prijzen zullen met kerst zeker al stijgen om niet te spreken over de wijnprijs tegen het nieuwe BBQ-seizoen, volgend jaar.
Wat kan ons redden? Argentijnse wijn , Chileense? Door de transportkosten zullen dezen ook niet echt goedkoop blijven. Is er dan helemaal geen hoop meer voor wijndrinkers in de Lage Landen? Jazeker!
Wat dacht u van Belgische wijnen? Die zitten nl in de lift. Met een 80-tal erkende wijnproducenten en een verdubbeling van de aanplanting de laatste 5 jaren kan België zijn plaats in de wijnwereld veroveren.  De laatste 10 jaar is er een spectaculaire verbetering in kwaliteit toe te schrijven aan de professionalisering van de sector.



Belgische wijn is geen nieuw faitdivers in onze nationale geschiedenis. Al eeuwen liggen de wijngaarden in ons land op het glooiende landschap verspreid. Sommigen kunnen teruggaan tot de 4de E na Christus. In de middeleeuwen werd vooral door de kloosters en abdijen wijn gemaakt.  De regio aan de oevers van de Maas en in het Hageland werd als Noordwest Europees wijngebied gerekend.  Door de verstedelijking, een Belgische plaag, werden de wijngaarden gedecimeerd tot enkele artisanale fanatiekelingen. In de jaren '50 kwam daar verandering in. Tegenwoordig telt België 125 hectaren wijngaard. De Hagelandse wijnliefhebbers zorgden voor een heropleving van de wijnbouw. Vanuit het Hageland verspreidde de wijnbouw zich terug in België. De laatste 40 jaar werden er geleidelijk aan wijngaarden aangeplant. Op dit moment hebben we vier internationaal erkende appellaties. Het laatste decennium was er dan ook een enorme groei in kwaliteit. De Belgische oogst is goed voor 300 000 flessen. Verwacht wordt dat deze stijgend trend zich de komende jaren doorzet.
“ De vele medailles inspireerde veel mensen, onder andere Heston Blumenthal van restaurant The Fat Duck, hij zette de Clos d’Opleeuw op de kaart. Chardonnay Meerdael haalde in 2009 een Great Gold Medal, de hoogste onderscheiding." (Vilt.be)
In 2010 werd de beroepsvereniging van de Belgische wijnbouwers opgericht. Sinds 2009 zijn er ook een aantal boeken over Belgische wijnen verschenen, de pers besteed meer en meer aandacht aan wijnen van eigen bodem. Goede resultaten na deze herontdekking blijven niet uit. De Belgische wijnen kapen elk jaar internationale medailles weg. Maar naast deze prijsbeesten zijn er nog andere bescheiden maar uitstekende wijnboertjes die kwaliteit afleveren aan schikkelijke prijzen.
Jens De Maere houdt zich bezig met Belgische wijnen. Deze jonge manager stortte zich vol overgave en enthousiasme in deze sector. Belgian Wines in Beveren stimuleert niet alleen de verkoop van Belgische wijnen, zij praten met de wijnproducenten, geven raad, brengen ze bij elkaar om ervaring uit te wisselen.  De onderneming werd opgericht in 2006 als eerste en enige organisatie die uitsluitend de kaart trekt van de Belgische wijnen. De familie De Maere zit achter dit project.
Jens, als zoon van een wijnhandelaarsfamilie, was aangenaam verrast door het eerste contact met de Belgische wijn. De eerste kennismaking was een aanzet tot de start van een project dat zou uitgroeien tot een onderneming die niet enkel het doel heeft om Belgische wijn te verkopen, maar ook allerhande sectorondersteunende initiatieven te initiëren. Zij helpen actief mee aan de promotie van dit Belgische product.
'Na een intrigerende kennismaking met de Belgische wijn plande ik met mijn vader in het najaar van 2006 een ronde van België. Ons doel? Zoveel mogelijk Belgische wijnen proeven op één weekend. We hadden 5afspraken per dag een bezochten dat weekend een 10-tal domeinen. De volgende week waren we zo enthousiast dat we meteen enkele wijnen opnamen in ons gamma dat voormalig uit Franse wijnen
bestond. Als snel kwamen we tot de conclusie dat er meer in zat. Kort daarna ontmoeten we de Leuvense Sommelier Vincent De Coninck die dezelfde passie deelde en Belgian Wines was geboren.”Aldus Jens De Maere.

“Nadat we ervaring hadden verworven kregen we de kans om actief mee te werken aan het opbouwen van een sterke sector. Onze opgebouwde kennis stelde ons in staat om waardevolle informatie te verzamelen en door middel van lobbywerk de wijnbouwers te ondersteunen. Zo onderhouden we bijvoorbeeld goede contacten met het Ministerie van Economie dat verantwoordelijk is voor de regulering van de sector. Daarnaast zetelen we ook als afgevaardigden van de detailhandel in de proefcommissie van de appellatie Hageland, Haspengouw en Vlaamse landwijn die over de kwaliteit waakt van de Belgische wijn. Verder organiseren we samen met de Vereniging van de Vlaamse Sommeliers de jaarlijkse verkiezing van Beste Belgische wijn die telkens weer voor veel media-aandacht zorgt.”
Jens heeft momenteel de dagelijkse leiding van Belgian Wines in handen. Be.wijnen kan je vinden bij hem in Melsele of bestellen via de webshop:
www.belgianwines.com


BELGIANWINES
Lavendelstraat 36, 9120 Melsele
Belgian Wines - Kapelstraat 3 9120 Melsele - 03/755 8 755



Belgische wijnbouw doet het goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten