zondag 28 oktober 2012

Vrolijke vrienden

Nu het toch de week van de faits-divers artikels is, nog even een gemengd nieuwsje: Samson sterft uit. Hij gaat ten onder aan zijn faam, een oud liedje. De populaire engelse herdershond, de bobtail, wordt door de Kennel Club of England bij de uitstervende hondenrassen gezet, naast de labrador en de golden retriever. Juist drie honden die kindvriendelijk worden genoemd. Zij worden zoveel geteeld dat hun karakter en hun identiteit uitsterft en zij door inteelt ziekten krijgen en veranderen in andere hondjes, hoewel hun uiterlijk hetzelfde blijft. Hierdoor worden ze minder verkocht. Een ziekelijke hond is een financiële aderlating en een hond met een vals geteeld karakter is gevaarlijk. Dit jaar werden er in Engeland maar 613 puppies ingeschreven. Ook de hondjes van de Queen werden op de lijst opgenomen, de Corgi Pembroke en de Wales Terrier, alsook de gewone terrier.
'Het ligt vooral aan de manier van leven,' zegt de directeur van de Kennel club, 'mensen wonen kleiner, een hond is duur, een grote hond nog duurder. Deze honden hebben vooral nood aan plaats, zij moeten hun loop hebben, elke dag. Ook vragen ze veel aandacht en werk, zeker een golden retriever en een bobtail (de Engelse herdershond). Hun vacht moet verzorgd worden en ze hebben nood aan een getraind leven.'

De beste vriend van de mens is inderdaad bijna een persoontje meer in het gezin. Ze geven onvoorwaardelijke liefde, maar vragen er wel een klein beetje aandacht voor terug. Wat Lambert , de directeur van de Kennel Club, betreurt, is dat mensen te vlug de 'mode' volgen, als het op de aankoop van een hond aan komt. Hiermee stijgt tegenwoordig de verkoop van de Husky, een mooie en een trouwe hond, doch voor het stadsleven totaal ongeschikt. Bij de aankoop van een hond moet je vooral kijken naar je gezinssituatie, naar je levensgewoonten en de plaats die je kan aanbieden aan je viervoetige vriend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten