zaterdag 27 oktober 2012

Hulp op gang voor mensen van en rond Ford Genk

Ford Genk is al jaren een vaste waarde in Limburg. FCR Genk mocht deze week geen acties ondernemen tijdens de Euro Champions League aangezien FORD een van de sponsors is van de Champions League. Menselijk gezien, was het misschien toch wel een mooi gebaar geweest, maar de UEFA en menselijkheid komen vaker niet overeen. Nog een koude noot in deze besprekingen, is dan min of meer rechtgezet, toch was het een slecht begin van de 'harteloze boskabouter' alias De Croo, minister van Pensioenen. De vakbonden zoeken verder een oplossing voor hun mensen, voor heel de provincie trouwens, want Limburg kreunt op heel zijn grondvesten, als Ford Genk sluit. Er komt hulp, en dat uit verschillende hoeken.

Febelfin, de federatie van de Belgische banken, schreef aan Kris Peeters dat zij hun steun aanbieden om de werknemers en bedrijven die getroffen zijn door de sluiting van FG. Hoe ze dat willen invullen is nog niet duidelijk. Kris Peeters belegde een vergadering om deze hulp verder uit te bouwen en dit morgen, zondag.
Er zit ook een innige samenwerking in de Pipeline tussen de Vlaamse en Federale regering. Zij zullen samen de vakbonden begeleiden tijdens het onderhandelingsproces met Ford Genk. Ook het Globalisatiefonds van Europa zal in werking treden. Dit fonds treed in actie als een arbeidsintensief bedrijf zich verplaatst binnen de Europese grenzen. De Europese Commissie wil graag met de Belgische autoriteiten samenkomen om te bekijken hoe de Europese Unie de getroffen werknemers van Ford Genk kan helpen. "De Europese Commissie is meer dan bereid om te hulp te schieten", aldus Todd, woordvoerder van commissaris voor Werkgelegenheid. "Net als in andere gevallen staan we klaar om te discussieren over wat het Europees Globalisatiefonds te bieden heeft."
Dat fonds heeft jaarlijks 500 miljoen euro ter beschikking om mensen te helpen die ontslagen werden als gevolg van de globalisering. De EU heeft fondsen om noodlijdende regio's zoals Limburg te helpen bij bedrijfssluitingen.
Het oudere Sociaal Fonds wil economische en sociale samenhang in de EU versterken inzake werkgelegenheid en gelijke kansen om het overstappen naar een nieuwe baan gemakkelijker te maken. Het Fonds werd in 2007 opgericht om mensen die hun baan verliezen door globalisering te helpen om een nieuwe baan te vinden. Concreet gaat het om omscholing, allerlei toelagen en het helpen naar het opzetten van een eigen bedrijf.

Peeters sprak na de ontmoeting met de vakbonden van de oprichting van twee werkgroepen. Een werkgroep zal gaan over de onderhandelingen bij Ford, aldus Peeters. Daarin zullen de federale en de Vlaamse regering vertegenwoordigd zijn, net als de bonden van Ford Genk en de sectorale vakbondsvertegenwoordigers. Een tweede werkgroep zal nieuwe industriële activiteiten in de regio ontwikkelen.

Herwig Jorissen, voorzitter van ABVV-Metaal, sprak na afloop van een "vrij goed verlopen" vergadering. "We hebben tijdens het overleg bekeken op welke manier we kunnen samenwerken met de federale en de Vlaamse regering om de schade zo veel mogelijk te beperken", aldus nog Jorissen. Hij verwees nog naar de sluiting van Opel Antwerpen, waar die samenwerking volgens hem vlot verliep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten