woensdag 15 augustus 2012

Een bril die je laat zien

Amerikaanse onderzoekers vinden een doorbraak in het jarenlange onderzoek naar het beschadigd netvlies van blinden.
Amerikaanse onderzoekers kregen een netvlies met een combinatie van gentechnieken en slimme elektronica opnieuw aan de praat. Met deze nieuwe techniek lukt het voor het eerst om het zicht van een blinde te herstellen. De sleutel was om het beeld eerst te vertalen in stroomstootjes of lichtpulsjes die het brein begrijpt.

In theorie zou dit wereldwijd 20 tot 25 miljoen mensen kunnen helpen. Maar voorlopig heeft Nirenberg haar techniek enkel op muizen getest. Het zal dus nog even duren vooraleer ze dit ook op patiënten zullen gebruiken. Maar ze blijft optimistisch.

Lange termijn

Oogonderzoeker Maarten Kamermans van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam snapt dat optimisme wel. "Deze techniek is ontzettend elegant. Wat ze hier doen is heel interessant, en erg belangrijk.” Toch is er nog discussie of Nirenberg wel de juiste oogcellen aan de praat heeft gekregen. Er zitten namelijk veel soorten cellen achter het netvlies.

Op lange termijn ziet het er dan wel veelbelovend uit. Door een combinatie van genetische technieken, protheses in de oogbol en speciale brillen, moet het realistisch zijn om blinden weer te laten zien. "Aanvankelijk hebben we het dan over een heel beperkte groep mensen. Maar als je het geheel overziet, ziet het er veelbelovend uit."

bron: De Morgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten