donderdag 12 juli 2012

Zonne-auto race in Chili

Chili houdt de tweede Latijns Amerikaanse race met zonne-energie voertuigen. De Atacama woestijn is daar een ideale plek voor. Deze woestijn is gekend door Dakar-fans. Maar nu zullen er iets groener voertuigen aan de meet staan. Meer dan 25 teams namen deel aan de race. De meeste universitaire teams uit Chili en Argentinië, Colombia, Peru en de petroleumstaat Venezuela. Vorig jaar stonden er nog maar 11 teams aan de startvlag. Een serieuze verdubbeling. Vooral jongere mensen worden aangetrokken door deze originele competitie. De race is een deel van het evenement. Er wordt vooral naast de zijlijn gediscussieerd en resultaten uitgewisseld. Tussen deze teams bestaat er geen 'industriële spionage'. Zij leren graag van elkaar, hoewel universitaire eer in de race wel meespeelt.


Deze race is vooral gekend voor zijn innoverende karakter, enig in de wereld. "Een enorme ervaring voor jonge mensen die verder denken dat het economische globale systeem gebaseerd op de voorbij gestreefde olie-oligarchie," benadrukt de organisator, Leandor Valencia.
De inschrijvingen zijn geopend, de wedstrijd wordt op 15 november 2012 gehouden. De afstand is 1.286 km lang, vertrekkend in San Pedro de Atacama, over Calama, Antofagasta en Iquique, de weg die door Dakar ook gevolgd wordt in die streek.
De grote sponsor is de Kopermijn Collahuasi Mining en de chemische reus SQM en Rockwood. Het zijn vooral producten van deze bedrijven die worden gebruikt in zonaangedreven voertuigen. Collahuasi is geinteresseerd in het koper dat men in deze voertuigen gebruikt en SQM en Rockwood leveren onderdelen voor de lithium batterijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten