zaterdag 9 juni 2012

Groene filmmaker

prijs voor eerste groene filmmaker

 
Op 1 juni 2012 is voor het eerst de titel 'Green Film Maker of the Year' uitgedeeld aan producent Trent van NFI Productions voor de film Leven, die hij samen met regisseur Anielle Webster maakte. Doel van de competitie was om zo duurzaam mogelijk een goede film te produceren. Naast de titel bestond de prijs uit € 20.000,- beschikbaar gesteld door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De Green Film Making Competition zet zich in om de Nederlandse filmindustrie een groene impuls te geven. De deelnemers werden gevraagd om na te denken over de invloed van hun manier van werken op de sector.

Het jurycommentaar; 'We zagen concrete stappen op het vlak van het verduurzamen van de productieprocessen. Na een eerste 'progress meeting' dachten sommigen van ons dat het misschien zou blijven bij de spreekwoordelijke bakfiets en het biologische broodje. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat de competitie pioniers heeft voortgebracht die duidelijke en concrete stappen hebben gezet en ook van plan zijn dit voort te zetten.'
De jury bestond uit verschillende prominenten uit de Nederlandse filmindustrie, waaronder actrice Thekla Reuten en Renée van der Grinten, hoofd e-Cultuur, Experimentele en Korte Film bij Het Nederlands Filmfonds. Het duurzame circuit werd ondermeer vertegenwoordigd door de Directeur van de ASN Bank Jeroen Jansen, Aart van Veller van 'Wij Zijn Koel' en Louise Vet, Directeur van het Nederlandse Instituut voor Ecologie. Verder namen het Ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie en EYE ook deel aan het juryberaad.

Tijdens de uitreiking werd tevens een 'Groene gids voor filmmakers' gelanceerd. De online gids in samenwerking met Filmstart dient ter ondersteuning van iedereen in de filmwereld die 'groen' wil samenwerken en informatie wil uitwisselen over duurzame oplossingen.
De Green Film Making Competition is een initiatief van Strawberry Earth in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds. Het initiatief wordt verder uitgebreid om de ervaringen in de filmwereld te delen, onder andere door middel van een app en een webportal: www.greenfilmmaking.nl. De app is nog in de maak en zal later worden gelanceerd.

Kijk voor meer informatie op www.greenfilmmaking.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten