dinsdag 19 juni 2012

Euro's in een hechte EU-Unie

Als je met een Ferrari rijdt, heb je iets van de economie gesnapt, of juist helemaal niet. Mensen met een Ferrari krijgen iets meer het woord en er wordt vaak naar geluisterd dan naar bijvoorbeeld iemand in een 2paardje. Luca di Montezemolo krijgt zeker een publiek, hij rijdt niet alleen in een Ferrari, hij maakt ze nog ook. Als Europees Manager van 2012 geeft hij zijn mening over het Europees beleid tijdens deze crisis. Het is niet omdat de Grieken behoudsgezind gestemd hebben, dat deze voorbij is. Luca kan als Europees Manager van het jaar, zijn boekje opendoen over het economisch beleid van de Unie. Het eerste zere teentje van de unie is reeds bekend. De uniemunt kwam er voor het unie-beleid, een moeilijke verenigbare strategie. Luca is een EU-believer. Landen moeten volgens hem meer kracht geven aan de Unie, zeker in deze globaliserende wereld. Zelfs in Belgie wisten we dat heel vroeg: L'union fait la force, ofte: eenheid maakt macht.
Tot hiertoe deed de euro nog te veel aan 'verdeel en heers', waarbij dat heersen wegviel voor Europa zelf en de Unie vergleed in het speelwater van speculanten. Luca gaat verder dat men zelfs in een verenigd Europa kan leven met respect voor nationale geschiedenis en cultuur. Dat het product dat hij verkoopt wordt toegeschreven aan diegene die juist geen belastingen betalen in Italie, is volgens hem een fabeltje. Een Ferrari is niet voor iedereen, maar daarom nog niet voor alleen maar malafide personen, zo zegt hij.

Ferrari

Di Montezemolo’s bedrijf Ferrari is aanwezig op 60 markten en heeft een wereldwijd netwerk van 200 verkooppunten. De Verenigde Staten en China zijn voorlopig de belangrijkste afzetmarkten, met respectievelijk 25% en 10% van de totale afzet. Nieuwe doelwitten zijn India, waar Ferrari vorig jaar op de markt kwam, en Oost-Europa.

“De laatste twintig jaar hebben we constant geïnvesteerd in mensen, in producten en in nieuwe markten”, zo verklaart di Montezemolo de resultaten van zijn bedrijf in 2011. Vorig jaar stegen de inkomsten van Ferrari met zo’n 17%, tot meer dan 1 miljard euro. Het eerste kwartaal van 2012 voorspelt dat dit jaar nog beter zal worden. “Vorig jaar een nettowinst van meer dan 600 miljoen euro en dit jaar nog beter”, klinkt het hoopvol bij de algemeen directeur.

Druk baasje

Behalve algemeen directeur van Ferrari, is di Montezemolo ook algemeen directeur van het Italiaanse treinbedrijf NTV (Nuovo Trasporto Viaggiatori), het eerste private bedrijf voor hogesnelheidstreinen in Italië. Daarnaast is hij ook nog bestuurslid van onder andere Fiat, de Italiaanse krant La Stampa en de grote Italiaanse bank Unicredit.

In 2009 richtte hij Italia Futura op, een vereniging die zich wil inzetten voor een burgerlijk en politiek debat over de toekomst van Italië. (GM)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten