Vrijheid en onafhankelijkheid staat hoog in het vaandel bij de redactie. Hierbij komt het internet vaak ter sprake. 2012 zal in de strijd naar online-vrijheid zeker een maalpijl blijven. Op 18 januari werd het grootste onlineprotest in de geschiedenis gevoerd. Verschillende grote websites vertoonden toen een zwart scherm als protestboodschap tegen het Amerikaans wetsvoorstel onder de naam SOPA en PIPA. Twee ludieke namen voor verstrekkende vrijheidbeknottingen. SOPA betekent in het Spaans 'soep', en PIPA is dan weer 'pijp'. Tussen de soep en de petatten wilde dit wetsvoorstel de wereld het liberalisme van kennis en informatie ontnemen. C'est ne pas un pipe, een slogan op het andere voorstel PIPA, wilde heel wat websites aan een gerechterlijke audit onderwerpen. Deze audit zou vooral de grote kapitaalkrachtige entiteiten in de kaart spelen. Een recht op antwoord van goed bedoelde NGO's en andere idealisten zouden verstomd worden.
Ook in Europa dacht en denkt men nog steeds aan maatregelen die de liberalisatie van kennis en critiek en informatie kunnen indijken. Kortom niet alleen de vrijheid van spreken, ook de onafhankelijkheid van het internet en de online boodschappen zou hierdoor in het gedrang komen.
Het ging vooral over de piraterij en het illegale aanbieden van materiaal dat beschermd wordt door auteursrechten. Daar kan niemand iets op tegen hebben, ware het niet dat men met de SOPA en PIPA alle kanten op kan.
Het internet heeft bewezen dat het sterk is en de wetsvoorstellen werden ingetrokken. Toch kan men online nog steeds niet op z'n twee oren slapen. De internetvrijheid moet blijven vechten om economisch en politiek onafhankelijk blijft. ACTA, het voorstel van de EU, ligt nog steeds niet in de onderste la van het Europese Parlement.
De WereldMorgen organiseert een lezing over dit thema. Meer informatie vind je hier.
Praktisch
maandag 23 april 2012 om 20.00 uur
in STUK Auditorium – Naamsestraat 96, Leuven
Geen opmerkingen:
Een reactie posten