donderdag 19 januari 2012

Internet beknotting verliest steun in USA parlement

Amerikaanse politici beginnen stilaan hun steun voor de omstreden SOPA- en PIPA-wetsvoorstellen in te trekken. Onder hen ook verschillende co-sponsors, wiens steun nodig is om de wetsvoorstellen te kunnen behandelen. Dat melden diverse technologiewebsites.
Volgens technologiewebsite Ars Technica hebben 18 senatoren hun steun voor het PIPA-wetsvoorstel ingetrokken. Onder hen zijn maar liefst zeven belangrijke co-sponsors. Zulke co-sponsors zijn nodig om het wetsvoorstel te kunnen behandelen, maar het is onduidelijk hoeveel co-sponsors er nu nog overblijven.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn dan weer drie Republikeinen van gedacht veranderd omtrend de grotendeels gelijkaardige SOPA-wetgeving.

Gisteren werd een dag van internetprotest gehouden tegen de wetsvoorstellen die vergaande maatregelen tegen piraterij mogelijk maken. Onder meer Google en Wikipedia stellen alles in het werk om de wetsvoorstellen tegen te gaan. (sg)
De petitie van internetbedrijf Google tegen het nieuwe Amerikaanse SOPA-wetsvoorstel werd in de eerste 24 uur door 4,5 miljoen internetters ondertekend. Gisteren werd op het ganse internet een dag van protest gehouden tegen het wetsvoorstel dat het internet zou censureren. Dat meldt de Amerikaanse krant Los Angeles Times.
Google had gisteren het logo van de zoekmachine vervangen door een zwarte afbeelding. Daarbij stond ook de tekst 'Tell Congress: Please don't censor the web!', met een koppeling naar een petitie tegen de antipiraterijvoorstellen.

Er werd niet alleen via petities geprotesteerd tegen de wetsvoorstellen die op tafel liggen in het Congres en de Senaat. Op Twitter werden er gisteren zo'n 2,4 miljoen tweets geplaatst die over de voorstellen gaan. Ook zouden zo'n 350.000 mensen gisteren een e-mail naar leden van het Amerikaanse Congres hebben gestuurd. (sg)
overgenomen artikels van De Standaard.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten