De Nederlanders zetten hun series op het internet. Eindelijk goed nieuws voor de vele Nederlandstalige kijkers in de wereld. Het zijn vooral de series van de publieke omroepen, zoals 'Een mens van goede wil' en de jeugdserie "Duel in de diepte" en meer recente series als "Russen" (beiden KRO) zijn tegen een financiële vergoeding te bekijken. Dat maakte een woordvoerder van de website Ximon vrijdag bekend.
Ximon begon in april en bood aanvankelijk vooral films aan. De dienst heeft nu overeenstemming bereikt met de publieke omroepen om ook televisieseries online beschikbaar te stellen. In 2012 zullen tussen de 40 en 60 andere televisieseries van de Nederlandse publieke omroepen volgen.
Ximon is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Filmproducenten Nederland en Eye Film Instituut Nederland. Hun doel is om alle Nederlandse films en televisieseries digitaal toegankelijk te maken voor de consument. Van de inkomsten gaat het grootste deel terug naar de makers en rechthebbenden.
Nu nog wachten tot de Belgische publieke zenders wakker worden...