zondag 4 december 2011

Minister voor sussende zaken


De nieuwe regering zal misschien voor een Belgische primeur zorgen. Met een 'creatieve' zet, wil de regering Di Rupo I de kritiek van de te Franstalige regering beperken. Er zou een Duitstalige minister worden aangesteld. Deze man is geen vreemde. Hij was reeds een Koninklijke bemiddelaar, het afgelopen jaar. Normaal zijn er evenveel Franstalige als Nederlandstalige ministers en de premier als neutraal. Nu deze premier Franstalig is, wordt deze niet erg neutraal onthaald in Vlaanderen, die in bevolking en economie in de meerderheid zijn.
 
 
 
Om deze wrange situatie een beetje op te vangen, denkt men aan het aanstellen van een Duitstalige minister, Karl-Heinz Lambertz. Overigens een zeer capabel man, afkomstig uit de PS familie. Lambertz zelf is er blijkbaar niet zo blij mee. Hij liet reeds in 2008 verstaan aan België dat de Duitstalige gemeenschap het niet altijd fijn vinden dat ze als annex staatje bij Wallonië worden gezet. Over de kans van zijn ministerpost, liet hij nog geen reactie kwijt.
Lambertz studeerde rechten, is volksvertegenwoordiger in de Duitstalige Raad van de Sozialistische Partei, hij werd minister van de Duitstalige gemeenschap, en is sinds 1999 minister-president van de Duitstalige regering en voorzitter van de Vereniging van Europese grensregio's. In 2008 werd hij door Koning Albert II aangesteld als bemiddelaar om tegen 31 juli 2008 te beslissen over de communautaire dialoog in België, dit samen met de Donnea en Langendries. Hij studeerde een post-graduaat in de universiteit van Heidelberg. De loopbaan van Lambertz is indrukwekkend. Hij werkte als assisten van de Rechtsfaculteit van UCL, adviseur van het Kabinet van de Minister van Institutionele Hervormingen en Adjunct directeur van de NV Aerotech. Gaf les in Duitse rechtsterminologie, UCL. Zijn politieke mandaten waren ook uitgebreid: voorzitter Raad van de Duitstalige jeugd, Socialistische fractieleider van de Raad Duitstalige Gemeenschap, Lid Parlemen DG, voorzitter duitstalige socialisten, Minister van Media, volwassenvorming, gehandicpatenbeleid, sociale zaken, Minister voor jeugd, vorming en media, dit van de Duitstalige gemeenschap. Daarnaast is hij actief in de Raad van de Regio's, zelfs op Europees niveau. In 2004 werd hij Minister - President van de Duitse deelstaat. Werkte mee in comités van cultuur en onderwijs van Europa.
En morgen misschien Minister van ....(vlaams sussende zaken).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten