zondag 18 december 2011

Gedogen politiekers

Premier Mark Rutte (VVD) is dit jaar, net als in 2010, door de parlementaire pers verkozen tot Nederlands politicus van het jaar. De liberaal wordt beschouwd als "een evenwichtskunstenaar" die kundig laveert om voor het beleid van zijn minderheidskabinet van VVD en CDA meerderheden in de Tweede en Eerste Kamer te verwerven.

De uitslag van de jaarlijkse peiling onder de parlementaire pers is vandaag door de NOS op Radio 1 bekendgemaakt. Als tweede eindigde SP-leider Emile Roemer. Hij wordt omschreven als "het levende bewijs dat links niet zuur hoeft te zijn" en de "enige echte oppositieleider". (anp/eb)


De Premier van België maakte na meer dan 500 dagen onderhandelingen een vlinderakkoord, terwijl ze dat in Nederland heel wat vlugger deden met een gedoogakkoord. Premier Rutte zit nu iets meer dan een jaar op de eerste stoel van dat land en danst op een slappe koord tussen dogen en mogen. Ook hij heeft een minderheidskabinet, net zoals een beetje in België langs Vlaamse zijde. Premier Rutte probeert de moed erin te houden met een sterk gekozen motto: "Vrijheid en Verantwoordelijkheid". Vrijheid komt voor in de partijnamen van de VVD en PVV.
Dat de Nederlanders flexibel en creatief zijn, is alom geweten. Ook in hun bestuursvorm slagen ze erin om met een minderheid het land te lei(ij)den dit met een gedoogakkoord. Iets nieuws is het niet, wel een risico dat van politieke moed getuigt.
Het gedoogakkoord is een document waarin de drie Nederlandse politieke partijen CDA, VVD en PVV in september 2010 afspraken hebben gemaakt naast het regeerakkoord van het kabinet-Rutte, waarin CDA en VVD de coalitiepartijen zijn en de PVV de partij die vanuit de Tweede Kamer zogeheten gedoogsteun levert aan deze coalitie.
In het gedoogakkoord staat alles vermeld waar alle drie partijen het over eens zijn. In het regeerakkoord staat alles waar de VVD en het CDA het over eens zijn. Er is een afspraak onder de drie partijen dat de PVV de regeringscoalitie niet mag laten vallen op de punten die in het regeerakkoord worden vermeld.
Voor onderwerpen die niet in het gedoogakkoord zijn opgenomen zal de regering steun kunnen zoeken bij andere partijen. De PVV mag zijn mening over andere onderwerpen blijven uiten omdat haar visie de regering niet bindt.

Het gedoogakkoord zorgt er voor dat het minderheidskabinet van CDA en VVD toch een meerderheid heeft op de meeste politieke onderwerpen en op deze wijze een meerderheid in het Nederlandse parlement kan verkrijgen om wetsontwerpen aangenomen te zien worden. De Nederlanders zochten voor deze regeringsvorm inspiratie in Denemarken. Daar hadden zij ook een gedoog-regering van 2001 tot 2011, een rechts kabinet met gedoogsteun van de Deense Volkspartij (DF).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten