vrijdag 16 december 2011

De venster van vrede op een kier

Branson, de eigenaar van de veelzijdige Virgin Group, ontmoette een groep jongeren van Palestijnse en Israelische nationaliteit. Zij kwamen samen in het kader van een geweldige organisatie MYTecC genoemd. MYTecC is opgestart om via technologie een brug te maken over de grenzen van deze twee conflictregio's heen. "Technologie heeft geen kleur, geen geslacht en geen religie" zegt een van de jongeren van de groep. Een andere Israelische jonge vertelde aan Branson: "voor ik bij MYTecC was, stak ik de straat over wanneer ik een Arabische stem hoorde. Het was voor mij normaal dat de Arabieren op Arabische bussen zitten en de Israeli op Israelische bussen. We hebben gescheiden scholen, wij geven onze jonge jaren aan de legerdienst voor ons land, zij niet."
Maar MYTecC gaf hem het inzicht dat Arabische jongeren zijn zoals hij, "ze hebben ons doen inzien dat we allemaal kinderen zijn onder elkaar," zegt een Arabische MYTecC jongen van 14 jaar. "Voorheen had ik nog nooit een Israeli ontmoet, nu gaan we samen naar de gym. We helpen met elkaars huiswerk. De houding tegenover elkaar is totaal veranderd, ik kan hem aanspreken als broer of zuster."
Een andere Israelische jongen zegt: "we delen elkaar niet meer in categorieën, ik ben jood jij bent arabier. We gaan samen de woestijn in waar we op elkaar zijn aangewezen om te overleven en daar vergeet je alles en help je elkaar. Dezelfde pijn delen, dezelfde problemen trotseren, de dorst delen, het brengt je naar elkaar toe.
Onze Israelische leiders zijn niet erg moedig, dat is het probleem."
Terwijl Branson met deze jongeren praatte, werden er Moskees in West Jeruzalem beschoten en beklad door extremisten : "Weg met de Arabieren," "Dood aan Mohammed" . Deze extremisten vallen zelfs Israeli soldaten aan, hun eigen mensen. Andere extremisten roerden zich dan weer aan de andere kant. De meerderheid van de Israelies die Brandson onmoet zijn fier op hun democratie, zijn liberaal, zijn fier op hun geleerden en willen een eerlijke en rationele oplossing voor het Palestijns probleem.
Zij willen de Palestijnen hun rechten geven, hun eigen staat. Maar ze zijn tevens ook zeer bezorgd. Zij voelen dat de extremisten de venster van de kans op vrede sluiten, dat zij het debat monddood maken. En vrede is noodzakelijk in Israel en in Palestina, om de draad van een normale samenleving weer op te nemen, of de kinderen een toekomst te geven: de kinderen en niet alleen Joodse kinderen of Arabische kinderen, maar DE kinderen samen. De extreem religieuze groep aan beide kanten zeggen, roepen, bulderen: "Mijn God is de juiste God." "Nee, mijn God is de juiste God" Volgens Brandson kunnen ze niet allebei gelijk hebben, of toch wel ? En is hun God dezelfde, alleen heeft hij een adere naam. Maar het zal de kinderen van MYTecC niet meer aan hun hart komen, zij zijn kinderen en respecteren de andere in geloof, cultuur en taal, zonder hen als mindere of buitenstaander te bestempelen, een venster die de extremisten hopelijk nooit meer dicht krijgen.
MYTecC

By . Founder of Virgin Group

Geen opmerkingen:

Een reactie posten