vrijdag 2 december 2011

De euro is de euro niet

Voormalig Europees Commissievoorzitter Jacques Delors is tegelijk het levende geheugen en een bewaker van de Europese koers richting een almaar nauwere samenwerking tussen de volkeren. 
Maar Delors (86) maakt zich zorgen over de toekomst, nu blijkt dat zijn Europese medeburgers er niet in slagen de uitdagingen het hoofd te bieden van een wereld waarvan het Oude Continent niet langer het zwaartepunt is.

“Ik heb altijd gezegd dat een economische en monetaire unie niet volstond om het politieke Europa uit te bouwen”, zegt Delors. “Ik heb voorgesteld om naast de monetaire pijler een pact te sluiten voor een gecoördineerde aanpak van het economisch beleid, dat bezield zou worden door de Europese Commissie. In 1997 heb ik, als eenvoudige militant, een project in die zin ingediend. Er is niets mee gebeurd. Geen enkel land was bereid soevereiniteit op te geven. Was dat pact er gekomen, dan hadden de regeringen enkele jaren later wel gemerkt dat de Griekse statistieken niet juist waren en dat de openbare en de privéschuldenlast gevaarlijk opliep in Spanje, Ierland enzovoort. De huidige crisis van de euro is de schuld van de lidstaten, niet van Brussel.” 
lees meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten