zaterdag 12 november 2011

Vrouwen en geweld in het gezin

Naar aanleiding van deze Nationale Vrouwendag die in het teken staat van geweld op vrouwen, pleit N-VA-Kamerlid Zuhal Demir voor een meer globale aanpak voor slachtoffers van partnergeweld. "Geweld op vrouwen binnen het gezin of de familie komt voor bij alle bevolkingsgroepen", zegt Demir. "Ik wil in het parlement werk maken van een integrale aanpak zodat vrouwen makkelijker de weg naar hulp vinden." Volgens Demir moeten ook de opvangstructuren duidelijker en transparanter worden.

Partnergeweld is de meest voorkomende vorm van geweld binnen gezin of familie. Vrouwen zijn meestal de slachtoffers.

Demir: "We moeten een globale aanpak voorzien om vrouwen beter te beschermen of te helpen wanneer ze geconfronteerd worden met partnergeweld. Ik wil vijf actiepunten op de agenda zetten."
  1. Het probleem moet uit de taboesfeer door op zoveel mogelijk niveaus mensen te sensibiliseren. "Veel vrouwen ontkennen het probleem of geven zichzelf de schuld", zegt Demir. "Soms denken ze dat zij zelf de aanleiding hebben gegeven. Ook willen ze niet altijd naar buiten treden om hun omgeving niet bij hun relatieproblemen te betrekken."
  2. Er moet een meldcode komen voor professionelen (hulp- of zorgverleners, leraren … ) die vermoeden dat een vrouw slachtoffer is van partnergeweld. "Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat mensen die met zo'n code werken drie keer zo vaak ingrijpen als hun collega's die er niet mee werken."
  3. Hulpverleners (politie en ziekenhuizen) moeten beter geschoold worden in het opsporen en behandelen van partnergeweld.
  4. De samenwerking tussen ordediensten, gerecht en psychosociale dienstverleners moet verbeterd, zodat slachtoffers écht merken dat ze geholpen worden en de daders gestraft worden.
  5. Er moet bijzondere aandacht zijn voor vrouwen van vreemde origine. Zij zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze vaker uit een patriarchale omgeving komen, maar ook omdat ze nog minder de weg naar de juiste hulporganisaties vinden.
Zuhal Demir: "Ik hoop op de steun van de diverse parlementen en fracties om het probleem van geweld op vrouwen binnen het gezin of de familie aan te pakken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten