Een tegenstelling bestaat uit twee dingen, die het tegenovergestelde zijn van elkaar. Bijvoorbeeld: warm en koud, oorlog en vrede, erin en eruit. Ons hele leven bestaat uit zulke tegenstellingen. Grote filosofen hebben lang nagedacht over het leven, en allerlei tegenstellingen. Zij besloten dat ons leven niet zonder die tegenstellingen kan. Meer nog! Wij kunnen zelfs niet nadenken zonder in tegenstellingen te denken.
Dit leuke prentenboek vertelt je over een reeks belangrijke tegenstellingen uit ons dagelijks leven: één en meer, eindig en oneindig, echt en onecht, vrij zijn en iets nodig hebben, verstand en gevoel, natuur en cultuur, tijd en eeuwigheid, ik en de ander, lichaam en geest, actief en passief, objectief en subjectief, oorzaak en gevolg.
Wat wil het boek ons vertellen
In de leuke tekeningen en de tekst merk je al snel dat het ene deel van de tegenstelling niet zonder het andere kan. Ze hebben elkaar nodig! Ook al probeer je als je nadenkt het ene deel te vergeten, toch kom je er altijd weer bij terecht als je aan het andere denkt. Eigenlijk kun je het ene pas begrijpen als je het andere kent.
Als je nadenkt over jezelf, over je eigen ‘ik’, dan besef je dat jouw persoon niet de ‘andere’ persoon is. Dus ‘ik’ is tegenovergesteld aan de ‘ander’ en je kunt niet aan ‘ik’ denken zonder aan ‘ander’ te denken.
Of denk eens aan een vis die uit zijn bokaal springt. De vis wil vrij zijn, weg uit zijn gevangenschap in de bokaal. Maar als hij vrij wil zijn, zal hij waarschijnlijk sterven. Want buiten de bokaal, op het droge, kan hij niet leven zonder water. De vis wil dus vrij zijn, maar hij heeft zijn niet-vrijheid in de bokaal met water toch nodig om te kunnen overleven. Met andere woorden, kan een vis die kiest voor de vrije wereld buiten zijn gesloten bokaal zonder dat hij het water nodig heeft? De deeltjes ‘vrijheid’ en ‘noodzaak/iets nodig hebben’ van de tegenstelling kunnen eigenlijk niet gescheiden worden.
Bij al dit soort vraagjes en de prenten in dit boek moet je soms heel erg hard nadenken. Sommige vragen en antwoorden kunnen wat moeilijk zijn. Daarom is het veel leuker om dit boek samen met een volwassene te lezen en erover te praten, dieper na te denken en te filosoferen als een echte filosoof!
Leuke weetjes
Jacques Deprés maakte de prenten voor dit boek. Hij moest eigenlijk in het familiebedrijf stappen en juwelier worden. Maar hij koos stiekem toch voor de kunstacademie. Daar werd hij fan van een nieuwe soort kunst: beelden die gemaakt worden met computerprogramma's. En dat is te zien aan zijn leuke prenten voor dit boek!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten