zondag 7 augustus 2011

België een utopie

De blogger in de economist, Charlemagne, schreef over het land van Magritte als zijnde 'ceci n'est plus un pays'. Het surrealisme wint in België inderdaad aan invloed. Partijen die winnen worden opzij gezet, regeringen met elvendertig (verliezende) partijen proberen tot een compromis te komen. We zijn nu wel de kampioenen van het compromis, maar er zijn grenzen. Toch is in België alles mogelijk.
En hoe komt dat? Veel heeft te maken met het surrealisme dat een van de Belgische iconen is geworden. De geboorte van België is de tweede verklaring. De Belgische revolutie kwam er toen onze provincies bestuurd werden door de Nederlanders, het koningshuis van Oranje. Vlaanderen kwam in opstand tegen de Nederlandse taaldwang en with a little bit of help of our Engelse vrienden, kregen we een eigen landje. Daar kwam een Oostenrijkse koning zonder land en zo ontstond België, grondlegger van het surrealisme avant la lettre, 100 jaar later zou het pas erkend worden onder die naam, vanwege Freud en Jung, wordt gezegd, maar Belgen weten beter.
Surrealisten houden niet van tegenpolen of tegenstellingen, zij houden wel van waarheden in waarheden. Werkelijkheid in een realiteit, dromen die waarheid worden. Dat zien we in ons land: een land dat geen land is en daardoor meer land is dan alle andere landen te samen. Een koning die geen macht heeft en hierdoor alle macht heeft die hij zelf wil. Een regering die geen regering is, maar toch regeert. Je kan het zo gek niet verzinnen of België heeft het. Zelfs een economische groei zonder 's lands leiders is mogelijk. België is een utopie, een droomland dat de realiteit tot in het absurde bewaarheid.

De politiekers willen ons wel doen geloven dat er dringend iets moet gebeuren of de Belgische economie zou inelkaar storten, dat zeggen ze al maanden en wat zien we: minder werklozen, een stijgende conjunctuur, iets meer groei dan verwacht, de grootste spaarders van europa...je zou haast geloven dat we het zonder hen kunnen. Speculanten liggen op de loer, maar krijgen geen vat op de Belgische markt. Ik raad hen aan eerst de surrealistische stroming eens goed te bestuderen voor ze ons willen aanpakken. De Belgae zijn de dappersten onder de Galliërs, terwijl later de Belgae onder de Celtae (Kelten) werden gerekend terwijl het eigenlijk ook Germanen waren, zelfs Cesar kon er kop noch staart aan krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten