maandag 4 juli 2011

Discipline voor jeugd

Een oplossing waar sommigen ook wel aan denken in België voor de hangjongeren. Het terug invoeren van verplichte legerdienst in de vorm van discipline en fysieke training zonder wapens en inschakelen in taken van burgerbescherming met een beperkt maandloon. Het zou een dure last worden, maar de prijs die ze in San Salvador betalen voor de jeugd die ze anders aan jeugdbendes verliezen, is ook aanzienlijk.
Mensenrechtenactivisten en opvoedingsexperts zijn niet zo gelukkig met dit plan van de regering van El Salvador. Mauricio Funes is wel vastberaden en wil 5000 jongeren tussen 16 en 18 jaar zo uit de klauwen van de misdaad houden.
Het plan in theorie vinden zijn tegenstanders niet slecht, wel de praktische uitwerking. De jongeren worden juist militair getraind, wat de bendes zoeken, het zou beter zijn om meer sportcentra en banen te creëren met hetzelfde geld.
Andere stemmen gaan dan weer op voor kwetsbare jongeren die in een militaire opleiding volledig aan de onkunde uitgeleverd worden van militairdenkende trainers. Opvoedingsexpert Óscar Picardo Joao, directeur van het Centro de Investigaciones en Ciencias y Humanidades zegt: "Waarom zet men geen programma op waarin onderwijs, sport en opleiding geïntegreerd zijn?"
El Salvador kampt met twee grote bendes waarbij per jaar heel wat jongeren hun leven laten. Deze jongerenbendes ontstonden in de jaren 80 dit door extreme armoede en te weinig schoolkansen. De president voert aan dat hij met deze maatregel de burgers nationalisme wil bijbrengen en burgerzin, discipline en respect voor de samenleving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten