vrijdag 3 juni 2011

Waar de sterre stille staat

In een naburig sterrenstelsel is een buitengewoon heldere ster ontdekt, die drie miljoen keer zo veel licht uitstraalt als onze zon. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bekendgemaakt. Alle eerder ontdekte "supersterren" van dit kaliber maken deel uit van sterrenhopen, maar dit heldere lichtbaken is in zijn eentje. De oorsprong van deze ster is een raadsel.
Een internationaal team van astronomen heeft met de VLT-telescoop van de ESO in Chili nauwkeurig gekeken naar de ster VFTS 682 in de Grote Magelhaense Wolk, een klein buurstelsel van ons Melkwegstelsel. Uit analyse van het sterlicht blijkt dat de massa van de ster ongeveer 150 keer zo groot is als die van de zon.

VFTS 682 is niet alleen erg helder, maar ook erg heet: de oppervlaktetemperatuur bedraagt rond de 50.000 graden Celsius.
Dergelijke zware sterren zijn tot nog toe uitsluitend waargenomen in de drukke centrumgebieden van sterrenhopen, maar VFTS 682 is eenzaam.

Toch bevindt de ster zich in de buurt van de zeer rijke sterrenhoop RMC 136 die meerdere dergelijke "supersterren" omvat. Mogelijk is VFTS 682 uitgestoten door die sterrenhoop. Het is immers ook een dubbelganger van één van de helderste supersterren in het hart van RMC 136.

Maar andere bekende "wegloopsterren" zijn allemaal veel kleiner en het is onduidelijk hoe zo'n zware ster door zwaartekrachtsinteracties uit de sterrenhoop weggeslingerd kan raken, zegt de ESO. Het laat zich echter ook niet makkelijk te begrijpen hoe het ding in zijn eentje is kunnen ontstaan, aldus co-teamleider Jorick Vink. (belga/gb)
bron: demorgenbe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten