woensdag 1 juni 2011

Kopje koffie bij de redactie

Kranten lezen kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Spring daarom niet lichtzinnig om met uw ochtendkrant, luister liever even naar de radio. Het gesproken dagblad leert ons dat de politiebescherming voor de frietjes in Belgie ons 35.000 euro kost. Dat zijn geen schatjes van patatjes meer maar Schatten van Patatten.


De redactie heeft van dagritme veranderd, ipv ons ontbijt te nemen in het plaatselijk café op de hoek, nuttigen we onze ochtendkoffie op de redactie. De koffieboy is hiermee in zijn nopjes. Hij schenkt verse koffie en blijft wat keuvelen terwijl we traag op gang komen en onze ochtendvergadering houden. Zijn croissantjes zijn veel lekkerder dan die van de hoek, nu ze voor de tweede keer deze week hun koffie hebben opgeslagen. Trop is teveel, weten wij Belgen.
Het aangename wordt aan het prettige gekoppeld. Tijdens het wakker worden luisteren we naar VRT radio 1, de ochtend. Spijtig dat we niet eerder wisten dat dat zo een leuk programma was. Gisteren hing de layoutster vol koffie van de stressmanager toen hij hoorde dat Marianne Temmerman zei dat Di Rupo aan zijn stemballen moest geopereerd worden. De rest van de redactie vond dat met de gezondheid van de mensen niet mocht gelachen worden. Natuurlijk kan dat wel voor concurrentievervalsing zorgen, operatie stembal, hij zou zo meer stemmen kunnen 'strikken'.
Onze culinaire persverantwoordelijke zit met zijn handen in zijn haar. Spaanse komkommers zijn niet meer veilig, volgens Duitse experten, terwijl de meeste zieken wel in Duitsland voorkomen. Een raar geval van exportgerichte politiek. Maar wat gedaan in Argentinie? De komkommers hier heten ook 'pepino' en spreken eveneens Spaans. Zouden zij ook gevaarlijk zijn? Onze wetenschappelijke persafgevaardigde wees ons dan op het feit dat de laatste nieuwe bacterien vaak spaans spreken. We hadden de eerste vogelpest in de Filipijnen, waar de meerderheid ook Spaans spreken, en dit in 2005. In 2009 ontdekt men de eerste haard van de varkensgriep in Mexico volgens de Amerikaanse persberichten en nu zijn het de Spaanse komkommers die voor paniek zorgen. De hispanic wereld zou voor minder op zijn achterste poten staan.
Als reactie op de Duitse beschuldiging zonder echt bewijs overigens, verschijnt er een facebookgroep: 'Liever een Spaanse komkommer dan een Duitse worst' er broeit wat in de vegetarische Europese wereld. Er is wel een lichtpuntje deze morgen, zei onze wetenschapper: "Belgische dokters zeggen dat de wetenschappers van de Wereld Gezondheidsdienst spreken voor ze weten. De GSM bestaat nog niet lang genoeg om uit te maken dat het kankerverwekkend is."  Een statement dat bewijst dat Belgische dokters moedige mensen zijn.
Onze econoom had ook meer goed nieuws. Het werd tijd, want we zaten reeds aan ons tweede tasje koffie en kregen stilaan vleugels. De voetbalploeg Standard Liege zou voor zijn algemeen maatschappelijk en sociaal werk een extra steun krijgen van de lotto en van minister Reynders.

Loterijen werden op het Belgische grondgebied toegestaan vanaf het midden van de 19e eeuw, op voorwaarde echter dat hun winst ten goede zou komen aan het algemene belang (zie de wet van 31 december 1851). Maar het was wachten tot in de jaren 1930 –met de economische crisis die er toen heerste- om in ons land de eerste openbare loterij te zien ontstaan.

Zo werd op 29 mei 1934 in opdracht van de Minister van Koloniën de Koloniale Loterij opgericht, met de bedoeling het begrotingstekort van de toenmalige Belgische kolonie Kongo te verminderen. De eerste loterijbiljetten van deze Koloniale Loterij werden te koop aangeboden op 1 juli 1934; de winst ervan werd hoofdzakelijk gebruikt voor de financiering van sociale en humanitaire projecten in de kolonie. Met de opbrengst van één extra frank die de splitsing van dat eerste biljet telkens opleverde, werden bepaalde sociale en liefdadige verenigingen gesubsidieerd in België zelf. In 1944 kregen we de winterhulploterij om de noodlijdende gezinnen te helpen. In 1945 werd het terug de Koloniale Loterij die in 1960 omgedoopt werd tot Afrikaanse Loterij. In 1962 werd het dan de Nationale Loterij om de mensen in Belgie te helpen. Vanaf dan werd de organisatie toevertrouwd aan de Minister van Financien. Tijdens de overstroming in Ruisbroek, werd een grote pot van de Nat. Loterij gebruikt voor de mensen in het rampgebied te helpen.
overstroming

In 1991 werd de Nationale Loterij omgevormd tot een autonome instelling van openbaar nut met rechtspersoonlijkheid. Sinds 2002 is het een NV geworden van publiek recht, het aandeelhoudersschap van de Belgische Staat is de waarborg dat de loterij te allen tijde de sociale rol zal blijven vervullen die haar bestaansreden uitmaakt.
Voor de Nationale Loterij is het humanitaire engagement nog steeds een prioriteit. Ze subsidieert nog altijd het Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en het Belgische Overlevingsfonds. Ze past zich voortdurend aan aan de onophoudelijk groeiende noodtoestanden in een wereld waarin de behoeften zich verder uitbreiden. Ze helpt daarnaast ook financieel beginnende organisaties in het opstarten van hun projecten. Ze biedt de mogelijkheden aan jongeren om hun talenten verder te ontwikkelen, zowel op cultureel, sportief als wetenschappelijk vlak. Ze ondersteunt beloftevolle verenigingen of organisaties die moeilijkheden hebben om hun projecten te realiseren. Ze waakt erover dat de minderbedeelde burgers kunnen deelnemen aan sportieve en culturele evenementen. Bij Standard zeggen ze alvast:



Een ander economisch goed nieuws is dat men bij de kerk geen last heeft van de crisis. Toch niet van de financiële crisis. De Vlaamse bisdommen maakten 6.5 milj euro winst vorig jaar.  Dat de opbrengst van het offerblok nu naar de hulpkas zou gaan voor slachtoffers van seksueel misbruik door kerkleiders, is een voorzorg omdat deze kas eerder niet bestond en hierdoor leeg is. Een soort zilverfonds dus, voor de grijze zone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten