De Belgische crisis sleept ons land mee, langzaam, niet echt naar de afrond. Want we zijn het zo gewoon om het zelf op te lossen, onze problemen, dat we niet echt een regering nodig hebben. Dit fenomeen zie ik ook in Argentinie, vandaar dat ik vaak zeg dat de Belgen de Europese Argentijnen zijn. Er zijn nog overeenkomsten, zoals het weten hoe genieten, zonder dat we regeltjes onze pret laten bederven.
Wat dit regeltjes betreft, heeft de Europese commissie wel het een en ander op te merken op ons landje. Zij hebben een voorlopig rapport klaar over de begrotings- sociaal economische plannen van ons land. Of er veel plannen zijn, weet eigenlijk niemand, want ze zijn genomen door de interim regering, die eigenlijk en democratisch gezien geen macht hebben. Misschien is het wel ongrondwettelijk, toch was het een hele tantaluskwelling om de begrotingsplannen te maken. Een beetje opgezet spel van het aanslepen van de vorming van een regering langs de kant van Di Rupo, zodat de regering zonder NVA deze begroting kon maken en ons land er dus twee jaar aan vasthangt, ook een beetje nonchalance van de NVA zelf, zodat de regering van de lopende zaken dit kon klaarkrijgen, en zelfs een beetje laisser faire van het parlement en de senaat. Kortom een 'Belgisch compromis'.
Het plan is dan ook in grote vaagheid gemaakt, een echt politiek kunstje om een begroting op te maken die ettelijke bladzijden telt en eigenlijk niets zegt. De Europese Commissie zag dit ook wel en is op verschillende punten daarom loven en dan weer op andere streng.Zo is er kritiek dat ons land onvoldoende duidelijk heeft gemaakt hoe België het overheidstekort verder gaat terugdringen. Ook over de verdeling van de inspanningen tussen de federale overheid en de regio's, heeft ons land nog onvoldoende duidelijk gecommuniceerd tegenover Europa.
De Commissie stelt dat ons land vooral zijn uitgaven moet terugdringen om de openbare financiën te saneren. De belastingdruk in België is immers al erg hoog.
Positief is dat ons land het overheidstekort sneller heeft afgebouwd dan verwacht. Maar er zijn nog bijkomende inspanningen nodig. De Commissie erkent ook dat ons land al inspanningen heeft gedaan om meer mensen aan het werk te krijgen. Maar verdere activeringsmaatregelen blijven nodig.
Tot slot vindt de Commissie het jammer dat ons land blijkbaar nog niet denkt aan de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten