vrijdag 22 april 2011

Piratenschip te water gelaten

Een voormalig Zweeds landingsvaartuig is bij Sandfirden in Den Oever zodanig aangepast dat het in de Golf van Aden schepen tegen kapingen kan gaan beschermen. De opdrachtgever voor de ombouw was de firma Schutz&Swart Risque Management uit Groesbeek.  Het patrouillevaartuig is nu klaar om aan de kust van Somalie de piraten te bestrijden. 

Grotere kaart weergeven

Sandfirden kreeg drie maanden de tijd om het ruim 21 meter lange en 4 meter brede vaartuig om te bouwen. Het werk omvatte onder meer aanpassingen aan de accommodatie, het dichtlassen van de landingsklep in het voorschip, het overhalen van de drie 600 pk sterke Scania-hoofdmotoren, het installeren van extra brandstoftanks en het aanpassen van de drie voortstuwingsschroeven.
Het patrouillevaartuig is na de ombouw herdoopt in Sigrid. Het beveiligingsbedrijf uit Groesbeek gaat het vaartuig, bemand door een bewapend, maritiem beveiligingsteam, verhuren aan rederijen die hun schepen in de Golf van Aden willen beschermen tegen piratenaanvallen. De Zweedse marine heeft in de periode 1960-1987 tientallen van deze schepen laten bouwen. Ze kunnen een snelheid halen van 18 knopen en 40 soldaten vervoeren. Intussen is een aantal hiervan van de sterkte afgevoerd, waaronder de nu omgebouwde Sigrid van het Nederlandse beveiligingsbedrijf. (PAS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten