maandag 11 april 2011

Cacaoland weer rustiger

 Meer dan 30 Franse gewapende wagens hielden de residentie van Gbagbo in Abidjan omsingeld. Een helicopter had de nacht voordien het domein onder vuur genomen om zo een einde te maken aan de burgeroorlog in ivoorkust.Gbagbo is de voormalige president van Ivoorkust die niet wilde aftreden toen Alassane ouattara de verkiezingen won in  november vorig jaar.  Alassane won toen de Verenigde Naties de resultaten goedkeurden na het verwerpen van de verkiezingsuitslag die Gbagbo eerst als overwinnaar aanwees. Toen ontstond er een geweldadig treffen tussen beide groepen. Gbagbo weigerde af te treden en plaats te maken voor Alassane Ouattara. "President Laurant Gbagbo kwam uit zijn bunker die omsingeld was met Franse troepen. Hij werd gearresteerd," zei Affoussy Bamba de woordvoerder van Ouattara aan Reuters. Gbagbo's arrestatie maakt een einde aan 10 jaar macht in het cacao-land in Afrika. De nieuwe president, Ouattara, zal heel wat problemen op zijn bord krijgen: een etnisch verdeeld land, jaren van economische stagnatie en een sociale en humanitaire crisis. De Franse regering zegt dat Gbagbo gearresteerd is door Ouattara's troepen, gesteund door de Verenigde Naties en het Franse leger. De Fransen zelf hebben hem niet gearresteerd.
Nu is het aan Ouattara om te bewijzen dat hij het ook zonder de Fransen kan, zegt Kwesi Aning, hoofd van de Kofi annan International Peacekeeping Center in Accra. Het televisiekanaal van Ouattara liet Gbagbo zien in een hotelkamer in het hotel waar Ouattara zijn hoofdkwartier heeft, samen met zijn vrouw. Dat laatste is heel belangrijk voor het moreel, omdat algemeen beweerd wordt dat de vrouw van Gbagbo de echte macht in handen heeft en ook over toverkracht beschikt. Gbagbo zal nu voor de camera's officieel meedelen dat hij de macht neerlegt. "Dan pas is de nachtmerrie over," zegt de eerste minister van Ouattara, Guillaume Soro.
Vooral de jeugd in Abidjan, Ivoorkust, juichen over de arrestatie van Gbagbo. "Laat ons hopen dat het land terug vrede en stabiliteit vindt, ik ben heel gelukkig," zegt Jean Desire Aitcheou, een student in de overwinningsmars. "Een grote 'dank u' aan Frankrijk, zij hebben ons bevrijdt" zegt Fidi Ouattara, een student die Reuter toevallig op de straat aansprak en met klem zei dat hij geen familie was van de nieuwe president.

De arrestatie van Gbagbo zorgt ervoor dat twee grote havens van Ivoorkust terug open zijn. Eerder had de Europese commissie deze afgesloten.De twee havens zijn belangrijk voor de Cacaoproductie van het Afrikaanse land. De cacaoprijzen waren reeds sinds het begin van de strijd, de hoogte in gegaan, nu vielen ze weer naar beneden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten