Het Turkse volk heeft een diepe ontwikkelde culturele geschiedenis, en ze leven in de 21ste eeuw die gekenmerd is door zijn informatie en doorvoering van de democratie, toch is er nog werk aan de winkel zeker op gebied van gender-gelijkheid. Turkije is op dit gebied interessant. Sinds het begin van de republiek staan de rechten van de vrouw in de grondwet toen die in 1923 geschreven werd. Sinds 1935 zijn Turkse vrouwen verkozen in het nationale parlement. Zij hadden zelfs nog niet zo lang geleden een vrouwelijke eerste minister, minister van onderwijs, economie, buitenlandse zaken, en als voorzitter van het Hoogste gerechtshof. In het professionele leven vindt men wel veel vrouwen terug, als ingenieurs, managers van grote bedrijven, advocaten en bankdirectieraad, ze kunnen er goed hun mannetje staan. Hun aantal in het kaderpersoneel ligt bijna op het hoogste niveau van heel Europa. Enkel in de stadsrand en het platteland kan het nog veel beter, daar valt de vrouwelijke participatie bijna geheel weg. Er zijn verschillende NGO's die hieraan werken, met hulp van de EU en de VN, VNOP, verenigde staten ontwikkelingsprogramma. Door de grote terugval in het platteland, staat Turkije op de bijna laatste plaats in de gendre-gelijkheids index. Daarom wil de Turkse sociaal democratise partij er iets aan doen:
Ze willen opnieuw een charter opstellen met de rechten van de vrouw in door de Nationale Vrouwenrechtenorganisatie, dit om hun werk terug leven in te blazen. Het percentage van vrouwen aanmoedigen in alle lagen van politieke organisaties, niet alleen de hoogste. Centra oprichten waar vrouwen bijscholing kunnen volgen en men raad kan geven over familie planning. Turkije volgt reeds een paar jaar de 'op z'n minst drie kinderen' politiek. Dit leidt tot het terugtrekken van vrouwen uit het arbeidscircuit. De politiek mag niet in deze dingen tussenkomen, vindt de sociaal democratische partij.
Zij willen ook een budget om vrouwengeweld aan te pakken, zeker het geweld in de huiskamers, waar een groot tabu op kleeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten