dinsdag 15 maart 2011

Fiscaal pakketje van Eurozone

Angela Merkel gaf vorige week een klare boodschap naar haar landgenoten toe over wat Duitsland zal doen om de crisis in de eurozone te verbeteren. Zij zei dat als Duitsland aan Griekenland meer zou vragen dan ze kunnen afleveren, dit alleen maar meer problemen zou opleveren ipv oplossingen. 3 jaar is niet genoeg voor Griekenland om uit de fiscale problemen te geraken, ook is de eurozone niet bij krachten om de Griekse schuld op zich te nemen. De enigste oplossing volgens Merkel is een meer relaxte aanpak. Deze aanpak wil Merkel nu aan de Duitsers verkopen. Wat geldt voor Griekenland, geldt ook voor Ierland en eventuele andere landen die in dezelfde situatie als de voorgaande landen zouden vallen.
Vorige vrijdag zijn de krijtlijnen van deze aanpak overeengekomen tussen de 17 eurozoneleiders in Brussel. Deze vergadering kwam vlak na de vergadering van de euroleiders over hun gezamelijke aanpak naar Noord-Afrika toe. Het was voor de pers moeilijk te zeggen, welke vergadering er eigenlijk het belangrijkste was.
De financiele aanpak is een Franco-Duitse aanpak, en richt zich vooral naar een strengere fiscale basis van de eurolanden. Fase 1 van dit pakket is nu goedgekeurd. Het gaat vooral over de financiele controleinstrumenten die moeten voorzien wanneer een land op slechte economische of fiscale weg is.
Het prijskaartje van het pakketje zijn ze nog niet overeengekomen. Wel zijn ze er over eens dat het goedkoper zal uitdraaien dan de dure aanpak van Griekenland en Ierland. Deze landen gingen helemaal door het lint voor ze steun kregen, dat willen Frankrijk en Duitsland nu voorkomen en helpen, met raad, en strategiewijzigingen en financieel, voor de landen overkop gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten