dinsdag 29 maart 2011

Cuba vs USA

De voormalige president van de USA Jimmy Carter is donderdag op visite geweest bij de Cubaanse leider, Raul Castro. Het was een privé bezoek, zei Carter, maar hij gaf wel toe dat hij met Raul Castro een onderhoud had gehad, dit om de relatie tussen beide landen te verbeteren.
Het is zijn tweede trip naar het communistische eiland van de Caraiben na zijn historisch bezoek in 2002. "ik hoop dat we kunnen bijdragen tot een betere relatie tussen beider landen," zei Carter. De Amerikaanse pers vroeg of hij ook gesproken had over Gross, een Noord-Amerikaanse burger die in de gevangenis zit in Cuba. De 61 jarige Gross werd deze maand tot 15 jaar veroordeeld omdat hij illegaal internettoegang verschafte aan bepaalde groepen, incluis aan een Cubaanse Joodse groepering. Maar Carter zei dat er algemeen werd gesproken en niet specifiek over deze zaak.
Deze zaak had wel even voor verkoeling gezorgd. Obama had Cuba veroordeeld voor deze veroordeling. Gross werkte in Cuba voor een USA vereniging om politieke uitwisseling te promoten. Cuba zag dit werk als een aanval op hun ideologie en een ondermijning van de communistische revolutionaire gedachte die de regering in 1959 installeerde op het eiland.

Volgens de Verenigde Staten zette Gross enkel een internettoegang op voor Joodse groepen en zien zij dit niet als een misdaad. De relaties tussen de landen is na de uitspraak bevroren. Carter, zelf 86, reisde naar Cuba om Castro te spreken. Hij zegt dat ze over de relatie in het algemeen gesproken hebben. Carter wil ook praten met de Cubaanse dissident Yoani Sanchez, een blogger. Hij had ook contact met de Joodse leiders van Cuba en met de Katholieke Kardinaal Jaime Ortega, de Aartsbisschop van Havana. De Joodse leider, leidster, Adela Dworin, zei dat er niet gesproken werd over Gross. De Kardinaal zei dat Carter hem feliciteerde voor de verbeterde dialoog met Raul Castro, dat leidde tot vrijlating van meer dan 50 politieke gevangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten