donderdag 10 maart 2011

Belgische industrie

Weefmachinebouwer Picanol heeft in 2010 opnieuw aangeknoopt met winst. Het bedrijf noteerde een nettowinst van 35,2 miljoen euro, waar in 2009 en 2008 nog verliescijfers werden opgetekend van respectievelijk 23,5 miljoen en 15,5 miljoen euro.
De omzet bedroeg 395,8 miljoen euro, 58 procent meer dan vorig jaar. De sterke omzetstijging doet zich zowel voor in de weefmachinedivisie als in de divisie Industries. De groei bij de weefmachines is volgens het Ieperse bedrijf te danken aan de sneller dan verwachte heropleving van de weefmachinemarkt, voornamelijk onder impuls van een fors aantrekkende vraag in Azië.



Omdat de verliezen van de twee voorgaande jaren nog niet weggewerkt zijn, zal de raad van bestuur voorstellen om geen dividend uit te keren.

De Picanol Group verwacht dat de wereldmarkt voor weefmachines in 2011 ongeveer op hetzelfde niveau zal blijven als in 2010, maar het bedrijf blijft wel voorzichtig "gezien de volatiele wereldeconomie". (belga/sam)
Op 22 september 2011 bestaat de groep Picanol 75 jaar. In deze jaren ontwikkelde Picanol zich van een traditionele weefgetouwbouwer tot een wereldwijde producten van betrouwbare industriele weefmachines. Dankzij constante innovatie zijn ze uitgegroeid tot een belangrijke wereldspeler in deze sector.
Zij hebben een blog opgestart naar die datum toe, spijtig genoeg in het Engels, maar wel heel grappig en vol historische feiten. Een greep:
Tijdens de oorlog werd een deel van de machines opgeeist door de Duitsers om militaire producten te maken. Aangezien de weefindustrie gereduceerd was, werden we gevraag om machines te maken voor artillerie projectielen, wat de directie negeerde. Jaime Picanol minimaliseerde al het werk dat hem door de bezetter werd opgelegd. De oorlogsproductie werd teruggebracht op een paar ijzeren producten voor Vlamertinge vlieghaven en een paar assen voor machines. De Picanol werkers hadden het weefgetouw dat ze tijdens de oorlog ontwikkelden mitrailleuse genoemd, de officiele naam was Omnium. De bijnaam mitrailleuse werd gegeven voor zijn hoge snelheid van weven. Het spoel vloog over een verbeterde ijzeren staaf, die ze in vaktermen 'sabel' noemden. Na de oorlog werd de directie een tijd opgesloten ter verdeking van collaboratie omdat ze dachten dat ze in het fabriek miltrailletten en sabels maakten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten