vrijdag 8 april 2016

De nieuwe Rosé, l'Orange

De mode neemt vaak rare bochten, en het dringt door in andere sectoren dan alleen maar onze kleding. In de keuken is er al lang een modetrend, nu ook in de wijnkelder. Het hol van de traditionaliteit goes orange.

El Animal L''Orange es un vino de color naranja hecho con uva blancaAlsof dat nog niet genoeg is, heeft de kurkstop plaats geruimd voor een aluminium kroontje. De etikette is met de hand beschilderd. Het lijkt een flesje bier, maar het is werkelijk wijn. Een wijn van witte druiven die als rode druiven behandeld worden. Dit hippe flesje komt uit Georgia. Zo een 6000 jaar geleden maakte men al wijn in het uithoekje van het Europese continent. De witte drijven werden met vel en pit in aarden kruiken gestopt en daarna diep ingegraven. Zonder controle van temperatuur, zonder toegevoegde producten zoals bv gist om de fermentatie te versnellen. Tegenwoordig wordt de witte druif dadelijk gescheiden van haar pel en pit om de taninne te verminderen en een mooie witte wijn te krijgen.

De mode om de witte druif terug langer te laten processeren met pel en pit, heeft zijn weg gevonden naar de wijnwereld. Hierdoor krijg je een donkere, amberkleurige, ja zelfs, oranje gekleurde wijn. De vicepresident van het wijnhuis Ernesto Catena, Pablo Naumann legt en het proces verder uit. De druiven met pit en pel mag 10 maanden rusten. Naast tannine komt er ook polifenole vrij, en juist die stof kleurt je glaasje dieper oranje. En de trend vindt al een paar jaar zijn weg naar de fancy wereld. De nieuwe rosé, l'orange!

De heropbloei is vooral door het Italiaanse wijnhuizen gepromoot. In de streek Friuli waar de  enoloog Josko Gravner actief is. Vandaar sloeg het over naar Slovenie en toen trok het de moderne wijnwereld in. Nu staat de oranje wijn op de menukaart Le matuvu. De Argentijnse oranje wijn krijgt dan weer ietsje meer exclusiviteit. Hier wordt de Torrontes druif  gebruikt, een typische Argentijnse druif voor een sterke witte wijn met karakter. De Animal l'Orange is zo een franke oranje Argentijnse wijn waar menig VIP wereldje graag zijn glaasje voor uitsteekt. Het is een bleke oranje vloeistof met een uitsproken aromatische en fleurige neus. Droog in mond en keel, vraagt om nog, ook al is dit drankje heel anders dan de rest van zijn familie. Iets voor Global Wineries?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten