donderdag 10 september 2015

Het geheim van de Basken zit hem in de migranten

Het geheim van de Basken is ontrafeld. Er zijn fosielen teruggevonden in Atapuerca, ten noorden van Spanje. De genetische eigenschappen van deze groep tussen Spanje en Frankrijk en hun unieke taal, heeft atropologen lang geintrigeerd. Een van de theorien is dat de Basken van nomade jagers komen die zich pas laat tot de landbouw hebben lieten verleiden. Maar nu weet men het zeker!Het is een mengeling van landbouwers die zich lieten verleiden door jagers, schrijft  het tijdschrift PNAS, tijdschrift van de Nationale academie van wetenschappen.
Laten we zeggen: passerende migranten. We ontsnappen er niet aan.
De vorming van de groep Basken is hiermee jonger dan de wetenschap dacht. Zo een 5.000 jaar geleden. Zij spreken nog steeds hun eigen taal: euskera, een taal die niet terug te vinden is in de Europese talentabel. Zelfs nergens in de wereld...
Mattias Jakobsson, universiteit van Uppsala in Zweden, analyseerde de genomen van 8 landbouwers uit Atapuerca die 3.500 jaar geleden leefden. Hij vond gelijkenissen met de inwoners van het toenmalige Spanje. Ook vond hij gelijkenissen met groepen migranten die vanuit noord en Centraal Europa kwamen. 
Toen de migrantenjagers en de plaatselijke landbouwers zich vermengden, werden ze geisoleerd in de bergen tussen Frankrijk en Spanje. Dit door talloze redenen, geografische en culturele. Hierdoor werd de groep Basken niet gemengd met andere migranten die later door Europa trokken.Toen de indo-europese migratiestroom op gang kwam, mengden zij zich met de lokale Franse en Spaanse bevolking, maar niet met de Basken. Toen in 771 na Christus, de migrantenstroom van de musulmanen op gang kwam, werd het Iberische schiereiland bezet, maar deze beschaving trok zich niet door naar de bergen waar de Basken woonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten