vrijdag 26 juni 2015

De wereld draait rond, net als een muntje


Er gaan steeds meer stemmen op dat de economie aan een nieuw jasje toe is. Ecologie en economie werken samen. Investeren in drinkbaar water is investeren. Een bos brengt vandaag meer geld op dan een spaarboekje. De natuur helpt ons een handje om onze zuur verdiende centen te laten rollen.

Economie hand in hand met de natuur kan onze toekomst  redden. De 'old school' noemt dit een onmogelijke taak. Toch is gebleken dat de economie flexibel kan zijn en zich kan laten meevoeren op de romantische tonen van de natuur. De investeerders kijken sociaal en maatschappelijk om zich heen.





Als de economie respect toont voor de natuurwetten, komt het zonder kleerscheuren uit de crisis. Dat is wat de nieuwe bankiers ons willen verkopen. Ze hebben gelijk. Als je de limieten van de natuur overschreidt, kost dit je veel geld. Iets wat de 20ste eeuw ons leerde.
De economische bubbel en de natuurlijke biosfeer houden elkaar in stand, als ze de ene noch de andere laten openspatten. Overvloed deugd niet. Dat geldt ook in de economische en financiele sector. Materiele overvloed en productie overschot is niet meer van deze tijd. De materiele welvaart aleen redt het geluk niet. Massieve productie werkt biodiversiteit tegen. En is een ware verspilling voor fossiele energie. Een gerichte productie, naar een lokale markt toe, is de ecologische voetdruk helpen.
Globalisatie wil niet zeggen dat de lokale productie en markten waardeloos worden, zelfs integendeel. Een globale economie is gebaat met een lokale. Begrenzing of versnippering van productie is geen synoniem van verlamming.

Een gestadige groei is beter dan hoge pieken, die enkel gepaard gaan met diepe dalen. Beter voor de productie, de economie, inplanting van energieverbruik. De economie staat ten dienste van maatschappij en van onze levensbehoefte. Niet andersom. Sociale ontwikkeling en economische verbetering werken samen. Verbetering van de levensstandaard is verbeteren van de economie. Ook de natuur en onze leefomstandigheden spelen daarin een grote rol. Eerste les in economie, zou eigenlijk door een tuinier moeten gegeven worden.

Economisten, consumenten, regeringen en zakenlui zijn aards' gasten, niet de eigenaars. Het ecosysteem is met geen geld van de wereld te koop, zelfs niet te herstellen.  Permanente economische groei is onmogelijk te verwezenlijken. Er zijn ups en downs, daarom is het aanleggen van een reserve belangrijk. Ongelimiteerdheid is tegen elke natuurwet.

De centrale as van de economie lijkt de markt en de grondstoffen te zijn. Schrik niet als er nu staat dat dat pure onzin is en het de menselijke nood en verlangens zijn. In vrede leven met onze omgeving is er 1 van, en daar is geen supermarkt voor.

Diversiteit in al zijn vormen is wat de wereld doet draaien: bio-, productie-, sociale -, creatieve -,... je kan het zo divers niet verzinnen. Daar kan de economie duurzaam op draaien.

Dit zijn regels die je niet altijd in de economische boeken vindt. Maar wat het leven en de markt je wel aanleert. De ene kan het links vinden, de andere dan weer rechts. Volgens de natuurwet ligt de waarheid altijd in het midden. Deze regels kunnen de traditionele economie op de helling zetten. Maar als we er de geschiedenisboeken bij nemen, sinds 2007 is er meermaals geschreven dat die niet echt werkt.
Bedrijven zijn zelf al meegegaan met deze regels. Zij werken groener, en geven hun personeel meer ecologische vrijheid. Google en Microsoft zijn daar voorlopers van. Groene economie, blauwe economie, economie op een laag koolstofpitje, we kunnen er allemaal aan meewerken. Wachten op regeringen is vaak te bus missen. Als je vandaag iets aan jou leven kan verbeteren, moet je dat vandaag doen. Een kalenderzinnetje uit mijn jeugdjaren en kijk....het klinkt vandaag ook nog toepasselijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten