zondag 19 april 2015

Protesteren bijna verboden in Spanje

In Spanje gaat er op 1 juli een wet van kracht die inhoudt dat je niet meer mag demonstreren. Zelfs de media heeft er niet veel over geschreven. Maar de Goednieuwskrant is er als de kippen bij. Zolang de mensen creatiever blijven dan de politiekers, zitten we safe. Demonstreren is bijna een recht geworden in onze maatschappij. Stel je voor dat al de Sci-Fi films gelijk krijgen met een vlakke grijze mierenmaatschappij.
De redactie was dan ook verheugd om het licht door het grijze wolkendek te zien.  Niet dat we tegen het idee van de wet zijn. Geweld en demonstreren zonder aanvraag, blijft hinderlijk voor de samenleving. Toch is er een smalle lijn tussen drastische maatregelen en het recht om van ons oren te maken.
Deelname aan een verboden protestactie wordt bestraft, maar ook deelname en het organiseren van een demonstratie die uitmondt in geweld, zelfs indien dat geschiedt buiten de wil en controle van die organisatoren. 
Het protest tegen deze wet groeit. Deze week waren de Spanjaarden zeer creatief. Activisten hielden een eerste virtuele demonstratie. Duizenden hologrammen marcheerden voor het Spaanse parlement in Madrid, een actie georganiseerd door de groep Holograms for Freedom. Met de hologrammen wilden de demonstranten duidelijk maken dat de hologram van een mens voortaan meer vrijheid zal hebben dan de echte mens in vlees en bloed. Ook mensen thuis konden aan de actie deelnemen, door hun gezicht te webcammen via de website van de campagne. Volgens El Pais werden zo meer dan 2.000 virtuele beelden verzonden en gebruikt tijdens de urenlange hologram-demonstratie. Beelden van de actie vind je o.a. bij The Independent. Een knap staaltje van technologie en menselijk vernuft, dat beklemtoont dat de mens niet monddood gemaakt kàn worden.
filmpje YT
bron: Netties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten