zondag 26 april 2015

Bafici kleurt Frans

Je kan er in Buenos Aires niet aan ontsnappen. De Franse Flair heeft de stad gehypnotiseerd. De bakkers en broodjeszaken kleuren tricolor blauw, wit en rood. Een Eiffeltorentje, een baguette met twee 't's het is een must. En nu ook het filmfestival. De Franse film doet het goed. Het lijkt erop, zoals al jaren geweten is, dat enkel de Fransen nog subsidiëren in kunst en cultuur. BAFICI 2015 in Buenos Aires telde dan ook een hele resem Franse filmen en maar drie verre coproducties met België. Ook Nederland kwam er dit jaar niet veel aan te pas. De Arabische landen waar Frans gesproken wordt, des te meer.
Bafici17 heeft een Frans accent. Van de 421 titels zullen er 117 Argentijnse zijn, en 38 exclusief Franse filmen. Waar we de coproducties niet eens bijtellen. De Franse diva Isabelle Huppert mocht 13 van haar beste producties projecteren.
Lolou, Passion, Comedie inocence, la professeure de piano,Gabrielle, .... In de grootste operazaal van Latijns Amerika, Theater Colon, gaf ze een uitgebreid seminarie.  Er kwam veel volk op af, de Argentijnen zijn massaal cinefielen. Toen de gebroeders Dardenne hier op het Bafici waren, enkele jaren geleden, was het over de koppen lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten