woensdag 26 november 2014

Asiel, migranten,emigratie what's in a name

Dit jaar zijn er een record aantal Belgen naar het buitenland vertrokken. Om verschillende redenen en van verschillende leeftijden. Vorige week riep de regering de bruggepensioneerden terug. De ene is een welkome migrant, de andere een moeilijke emigrant. Het thema ligt niet eenvoudig. Belgische emigranten wil Belgie terug en buitenlandse migranten zitten vervelend in hun maag.
Ook in het buitenland werkt men met twee maten en twee gewichten. De Belgische, of ruimer, Europese jonggepensioneerden zijn welkom in het buitenland. De hagelijke boten vanuit Afrika en omstreken maken beter een boog rechtsomkeer. Er zijn heel wat opties voor het migrantenbeleid. Mensen uit de praktijk werken er dagelijks aan. De directeur van Vluchtelingen werk Els Keytsman en enkele collega’s brachten begin november een bezoek aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Behalve hun standpunten en een lijstje met vragen, hadden ze ook een welkomstgeschenk mee. 
Het werd een  boeiend gesprek, waar ze elk hun standpunten konden verduidelijken. 
Hoopgevend is dat de staatssecretaris wil werken aan oplossingen voor de situatie van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen die meerderjarig worden. Hij houdt wel vast aan zijn voornemen om gezinnen met kinderen zonder papieren op te sluiten. Weliswaar in aangepaste structuren. Dat zal 'Vluchtelingen werk Vlaanderen' nauwlettend in het oog houden. Ook zijn de winnaars bekend van de 'gastvrij award 2014'. Op hun website staan ze op een rijtje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten