maandag 25 augustus 2014

Belgische artieste in Iowa

hilde art
http://www.hildedebruyne.com/
Hilde DeBruyne werd geboren in Belgie, 15 jaar geleden trok ze naar Iowa en nu stelt ze tentoon in heel wat Gallery's en wordt ze beschreven als de beste


kunstenares in Iowa!

'De essentie van mijn werk is de textuur, in het gevoel van het materiaal,' zegt Hilde. Zij werkt vooral met klei. 'Vaak is er een scherp contrast tussen zacht en ruw oppervlak' Haar kunstwerken kan je zelfs met je ogen voelen. De gebroken en doorlopende lijnen, geven een zachte en dan weer een ruwe aanblik. “Ik hou van eenvoud en streef dit steeds na in mijn werk. Het is de reflectie van natuur en de levenscirkel."

Haar werk bestaat uit indrukken in kleitabletten als een archief uit het verleden. Ook ceramieke schilderijen houden deze vingerafdrukken van het heden en verleden in zich. MCC kunst professor Tim Castle zegt dat hij al jaren het werk van Hilde DeBruyne volgt en steeds verrast wordt door het unieke. 'Haar werk is tegelijkertijd poetisch en dan weer stollend door de ruwheid. Het is uniek door de tegenstellingen die alles perfecte eenheid een boodschap brengen.'

Hilde is geboren in Belgie in een artiestenfamilie. Zij is de dochter van de beeldhouwer Paul DeBruyne. Haar kindertijd werd getekend in musea over heel de wereld. Zij zag als peuter de maskers van de Afrikaanse kunst tot de Gothische kathedralen. Haar passie ging al vlug uit naar beeldhouwwerk.
'Sinds mijn kindertijd hou ik van klei', zegt ze, 'het was het meest natuurlijke materiaal, ook omdat het bij ons thuis steeds overal voorhanden was. Klei is eindeloos, het heeft geen limieten zoals een doek of een steen waar je in kapt. Klei kan je vormen, terug weggooien, indrukken, in hakken, en zelfs schilderen of gebruiken als verf'.
Hilde studeerde aan de Koninklijke Academie van Oudenaarde, daarna in Gent.
Naast klei, werkt Hilde ook met brons en metaal. Dit materiaal gebruikt ze vooral voor haar design werk.
In Amerika werkt zijn aan verschillende monumenten, zoals in het Park in Des Moines, en momenteel in Iosa aan het nieuwe Shelter Service Central, waar daklozen terecht kunnen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten