maandag 16 juni 2014

Kleur je dag!






Over smaken en kleuren discussieert men niet. Meningen en opinies lopen van zwart-wit naar een grijze zone, met daartussen in een waaier aan kleuren en geuren. De invloed van kleuren in ons leven is groot. Het heeft met veel meer te maken dan alleen maar de observatie van wat groen is en wat rood. Onze politieke overtuiging is in een kleur gegoten, onze wielerploeg heeft een vaste kleur, onze voetbalploeg, dat is wel duidelijk in deze Wereldbeker. De driekleur wappert meer dan ooit in onze harten, ook al zijn we op en top vlaming.
De keuze van onze lievelingskleur is niet alleen een kwestie van smaak. Er spelen complexere factoren in mee. 

Het daglicht bestaat uit een hele waaier van kleuren, een verschijnsel dat schitterend geïllustreerd wordt door de regenboog. De rol van licht op onze psyche en met name op seizoensdepressie is duidelijk bewezen. Toch is de impact van kleuren soms onderschat. Onderzoekers hebben onlangs vastgesteld dat de kleur van onze omgeving van groot belang is op ons gedrag, op onze hersenen en ons emotioneel leven. Reacties waren heviger bij blauw licht, minder bij groen licht. Dat lichttherapie werkt, is nog niet bewezen, maar dat wil niet zeggen dat sommige mensen er meer dan baat bij hebben.
Een gekleurd nachtlichtje bij kinderen zorgt vaak voor een diepere en relaxe slaap. Dat weet elke mama die zelf graag heel de nacht een oog dicht doet. De chromotherapie is een methode om kwalen en ziekten te behandelen door kleuren te projecteren op het lichaam. In België wordt ze, uiteraard. door geen enkele betrouwbare professional erkend en wordt ze ook niet terugbetaald door het ziekenfonds.
Aan kleuren wordt al wel een kracht toegekend. Iedereen weet dat Blauw ontspant en goed is tegen stress, groen rust brengt en geel een uitzonderlijk goede kleur is voor kantoren, daar zij de concentratie en organisatie bevordert. 
Rood is creatief en stimuleert, waardoor het bij overdaad wel eens agressief kan overkomen. Paars is dan weer de mengeling van blauw en rood en zorgt voor het evenwicht van creativiteit en rust, warmte en kalmte, bezinning. 
Als u uw omgeving wil kleuren, huis, tuin of eventueel uw kantoor, zelfs uw kleding, is het altijd interessant een kleuren analyse te maken. Zowel voor u zelf als voor het effect dat bepaalde combinaties op de omgeving heeft. Een kleurperceptie is persoonlijk en zelfs cultureel ingegeven. Zo zien bv de Argentijnen alles teder in de ogen wat lichtblauw en wit draagt. Zelfs het ondergoed in deze kleuren verkopen als zoete broodjes. Zo worden de Nederlanders gek als ze oranje zien, ze beginnen spontaan te juichen. En zo is de driekleur van Belgie nog niet echt een culturele identiteitskleur. Pas deze maand dringt ze werkelijk door in het straatbeeld en het duurt waarschijnlijk tot de Rode Duivels naar huis komen. 
Wit in Azie is een teken van rouw, voor ons een teken van reinheid. Bij ons is zwart rouwig en in landen wan halloween een teken van horror en snoep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten