maandag 12 mei 2014

Europees stemmen is stemmen voor...jezelf



Nog een kleine twee weken voor de verkiezingen. Men spreekt over stemrecht , stemplicht... In de ene hoek lijkt het zinloos en doen ze toch maar, in de andere hoek roepen ze op tot het opnemen van uw verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe. Een moeilijke keuze, die al begint met : gaan we stemmen of niet. 
Gelukkig misschien, valt deze keuze in Belgie al weg. Daar MOETEN we, nu eenmaal tegen wil en dank. Dit geeft aan grote polarisaties minder kans, zeggen experts. Het geeft de Belgen ook een grote kans om echt rebels te zijn en bewust niet te gaan stemmen. Zo kom je zelfs een beetje in de ilegaliteit, zalig toch?



Als u gewoon gaat omdat het moet, is een stem uit elke hoek misschien nuttig. Zodat u weet waarvoor en waarom u eigenlijk op zondag uw bed uit komt. De EU president , onze Herman, roept alle twijfelende kiezers op om in 'eigen belang' op een pro Europese lijst te stemmen. De contra's zijn de luidste roepers, en de pro's meer ingetogen, daar moet verandering in komen, vindt de heer president, Herman Van Rompuy. Europa kan een blijvend project worden, declameert hij in het Buitenhof. 
"Uit Europa stappen is niet meer van deze tijd. De contra's komen niet overtuigend over. De eenwording in het Europa van vandaag is de enige juiste weg in vele economische sociale en maatschappelijke vraagstukken. We staan aan de tweesprong voor meer voorspoed en meer banen. We hebben geleerd uit de harde europa crisis. De stabilisering van de euro is op goede weg, Alleen, elk land appart, zou tijdens deze crisis zijn weggezakt in een diep moeras. Zonder Europa had Europa het spel tussen kat en muis van de speculanten, zeker verloren. Europa als eenwording is waarschijnlijk het grootste vredesproject uit de menselijke geschiedenis", zegt Van Rompuy.
Het kan naief overkomen, Europa is niet zo pacifistisch als ze groot zijn. Er zijn discussies, mensonterende maatregelen, bemoeienissen uit eigen belang. Dat is nu eenmaal een menselijke kant die ook aan Europa niet vreemd is, ook al willen we daar onze ogen voor sluiten. En toch...een project is een project, zeker als we het met open vizier tegemoet treden. Stemmen is dus altijd een RECHT, ook al is het een plicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten