dinsdag 24 december 2013

Social street op z'n best



Kerstperiode, de  periode van rust en vrede. In een dorpje in Italie, dicht bij Bologna, hebben ze dat al lang door. En het begon allemaal rond de recyclage containers op het plein van het dorp Via Fondazza. Federico Bastiani zag dat alle inwoners er minstens een keer per dag paseren om er hun vuilzakken te brengen. Hij plakte flyers op om een buurtfacebook pagina te beginnen. Zo ontstond de eerste Social Street, in Italie.
Facebook hielp hierbij, de buren leerden elkaar kennen, wisten van elkaars feestjes, en vonden verloren mutsen of handschoenen terug. Er werd heel wat burenoverlast weggeveegd. Een baasje met griep kreeg een buur over de vloer om met zijn hondje buiten te gaan. Er wordt gezamelijk kattevoer en melk aangekocht. Met 1 klik op facebook ben je in contact met heel je wijk. Wisselbeurten voor het brengen en afhalen van kinderen naar de sportzaal in de stad wat verderop, de hulpjes zijn klein, maar het veranderde heel het leven in Via Fondazza.
In tijden van crisis en cocooning is dit een zege. De Social Street van Via Fondazza zorgt voor heel wat meer kwaliteit in het leven van de buurt. Na een feestje of een etentje thuis met familie is heel wat eten over. Een berichtje op facebook en het belandt niet in de vuilbak. Zelfs de sociale controle komt weer op gang. Welke tandarts is goed voor kinderen? Wie heeft er ervaring met welke gynaecoloog? Is er iemand in de wijk die pianoles geeft?

Zelfs het wijkrestaurant geeft korting voor al wie lid is van Fondazziani in FB. Er werd in 2013 zelfs een trecking georganiseerd in de bergen van Bologna. Een uitwisseling van recepten, een kinder kookschooltje. Je kan het zo gek niet bedenken, of de buren van Fondazza hebben het op hun FB gezet.
Facebook op zijn best: solidariteit, vertrouwen en verantwoordelijkheid. De professor van sociologie van de universiteit van Bologna vierde voor de eerste keer in zijn leven zijn verjaardag met heel de buurt op zijn terras!
Een ideaal antwoord op de gasboetes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten