dinsdag 2 april 2013

Bank jij mee?

De initiatiefnemers van New B mogen tevreden zijn. Afgelopen week was hun week. Dat schreeft Pascal Paepen deze week in De Morgen. De kritiek op de banken groeien met de dag. Ze blijken een deel van de schuld te dragen in deze moeilijke tijden. Er komt weinig reactie uit de hoek. Ze blijven gewoon verder mompelen in hun hoekje. Een roep voor een staatsbank wordt luider, het komt uit de PVDA (Belgie) hoek en het lijkt erop dat de New B hier een antwoord op is. 
 
Meer dan 50 organisaties (NGOs, vakbonden, verenigingen, coöperaties) hebben hun krachten gebundeld in de coöperatieve New B. Met als objectief om een nieuwe coöperatieve bank op te richten die participatief, transparant, sober en eenvoudig is. Een nieuwe bank die investeert in de reële, locale en duurzame economie.

In het manifest van de New B staat dat het een bank is van iedereen, een bank van ons. Terug naar de roots van het bankwezen, zoals het spaarkaske, het blauwe fabriekje, zoals ooit KBC eigenlijk begonnen is met het geld van de landbouwers.
De New B komt op voor een bank van duizenden burgers en organisaties. Een nieuwe bank dicht bij de mensen. Een cooperatieve, zoals we de Raiffaisenbank later CERA kenden. Een nostalgische bank, die New B?
Een antwoord op onze vragen zochten we elders, en wie kan dat beter uitleggen dan de specialist ter zake. De redactie GNK zwijgt en luistert...
Pascal Paepe zegt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten