maandag 11 februari 2013

Eu-forische Euro

De Euro stijgt, vorige week liep hij op tot 1.35 dollar. Niet iets om euforisch over te zijn. Op korte termijn kan hij zelfs nog hoger klimmen. ING zegt dat dit komt door het goede investeringsklimaat. De speech van Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, waarin hij zei dat de Euro als munt steeds overeind zal blijven, viel in goede aarde.
Ook profiteert de euro van een zwakke dollar, goed voor investeringen, iets minder goed voor internationale euro-handel. Draghi is tegen manipulatie van deviezen. Daarom laat hij de euro zijn natuurlijke gang gaan op de wereldmarkt. Ingrijpen is uit den boze, werd op de G8 beslist.
In deze tijden van onzekerheden en hoge Euro's vinden de Belgen weer de weg naar de aandelenmarkt. 
Sinds de beurscrash in 2007 ev, werden de spaarboekjes heruitgevonden. Het laatste jaar bracht dat zelfs het verlies van de inflatie niet meer op. Aandelen zijn dus terug in trek.  Van eind 2008 tot midden 2012 daalde het spaargeld voor aandelen, sinds begin 2013 is dat gekeerd. Dat zijn de bevindingen van De Tijd, na een rondvraag bij banken en beleggersfirma's. De eerste twee weken van dit jaar werd er een 5jarig record geklopt op de aandelenmarkt.  De terugkeer naar de aandelenmarkt is een terugkeer van vertrouwen, zeggen specialisten. Belgen zijn de beste spaarders van Europa, sparen wordt ons aangeleerd vanaf dat we de tafel van 3 onder de knie hebben. Dat de inflatie onze rente op het spaarboekje opeet, kunnen we dan ook niet laten begaan. Belgen kennen de weg naar goede spaarproducten, zoals een padvinder kan overleven in de jungle. Ook de media-aandacht werkt hier een handje mee.
Het nieuwe jaar heeft nog goed nieuws, voor het eerst sinds 2010 daalt de inflatie in ons land onder het niveau van onze buurlanden. Belgen heeft een inflatie van 1.46%, zo zegt het FOD economie.
< 'Omdat in de voorbije jaren de inflatie steeds hoger lag dan in de buurlanden, zal het meerdere jaren vergen voor de inflatiehandicap is afgebouwd', zegt Paul Soete, ceo van Agoria.

Tijdens de twee voorbije jaren lag de inflatie bij ons steevast tussen 0,5 en 1,5 procent hoger dan in de drie buurlanden. Hierdoor steeg de index sneller en waren het de bedrijven die door de koppeling met de loonindex de factuur van de prijsstijgingen betaalden.
Zo stegen de loonkosten in ons land met ongeveer twee procent extra in vergelijking met de buurlanden, die onze belangrijkste handelspartners en voornaamste concurrenten voor export en het aantrekken van investeringen zijn.

Een Belg, naast sparen, is ook een klager. Een goed woord voor de regering is moeilijk te vinden, gelijk welke regering. Maar de cijfers over de laatste inflatie, is toch wel te danken aan maatregelen van de regering, zo schrijft de CEO van Agora. Tijd voor een pluim dus. De bevriezing van de energieprijzen en de verplichting om naar variabele energieprijs te verwijzen en een meer transparante marktparameters, verlichtten de inflatie. Ook hield de regering meer rekening met het koopgedrag van de consument om de index aan te passen. 
Zonder de nieuwe berekeningswijze zou de inflatie in januari teruggevallen zijn tot 1,65 procent in plaats van 1,46 procent. De maatregel in verband met de solden heeft een verlagend effect van 0,24 procentpunt, de aangepaste methodologie voor de huisbrandolie heeft dan weer een verhogend effect van 0,05 procentpunt.
De inflatiedaling is goed nieuws voor de concurrentiekracht van ons land. Belangrijk, zeker met een hoge Euro. De loonsverhoging werd gecompenseerd door de blijvende koopkracht, dat bedrijven dan weer zuurstof geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten