maandag 14 januari 2013

Be. pinguin

Een onderzoeksteam van de British Antarctic Survey en Amerikaanse National Environment Research Council hadden al een tijdje een nieuwe colonie van pinguins gespot op sateliet beelden. In 2009 werden de plaatsen gepubliceerd door Peter T Fretwell en Philip N. Trathan. Toch werd de colonie nooit opgezocht of werd er een expeditie naar gezonden. Men was dus niet zeker van het bestaan van deze blijkbaar grote colonie.  Alain Hubert, Kristof Soete en de zwitserse berggids Raphael Richard trokken in december 2012 naar de locatie. Zij werken voor de Belgische Antarctica basis, Prinses Elisabeth op de Zuidpool.
"Wij zagen reeds van bij de eerste dagen dat de Prinses Elisabeth basis geopend was, meer en meer keizerpinguins in de streek. Dit deed ons vermoeden dat er een colonie dicht bij moest zijn," vertelt Hubert. "De satelietbeelden van de Engelsen en de Amerikanen deden dit al vermoeden. De colonie zou zich dicht bij het Derwael ijsvlakte schuilhouden. Aangezien dit niet ver van onze basis is, trok ik er in de Antarctische zomer naartoe. Mijn verrassing bij het ontmoeten van deze colonie keizerpinguins was mooier dan ik gedroomd had. Dit is tevens ook een grote en zeer belangrijke colonie. Het was bijna middernacht toen we de ijsvlakte bereikten en we de eerste groepen tegenkwamen. Het waren er duizenden met een hoop kleine pinguins. Een onvergetelijk moment."
Hubert en Soete vonden de colonie op de Derwael Ijsvlakte, 250 km van de Belgische Zuidpool basis Elisabeth Antarctica. De wetenschappers doen er onderzoek naar het betere begrijpen van de mobiliteit van de Poolse ijskap. Vooral het waarom van het verdwijnen in het verleden en nu. Baanbrekend werk voor de in kaart brengen van de klimaatsverandering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten