zondag 23 december 2012

Een roos onderbroekje onder de kerstboom

In Argentinie wordt alles roze met kerst, niet de boom, ook niet de kerstballen, wel de lingerie. Er is geen lingeriewinkel die zichzelf serieus neemt, of hij heeft heel de etalage vol roze slipjes liggen. Is dit een traditie gegroeid uit bijgeloof of een gewoonte?
De redactie trok uit op onderzoek. Over één ding zijn de Argentijnen het eens: je koopt dezer dagen een roze onderbroek voor je dochtertje, de vrouw, de geliefde, zelfs voor je aanhoudster. Maar wanneer geef je het af? 24 december op de 'heilige nacht' of beter 25 december als het een dagje uitslapen wordt? Is het voor oudjaar of liever op 1 januari? Er zijn veel variabele en weinig zekerheden.



Roos slipje als geluksbrenger

Het roze slipje brengt geluk, het is zoals in Duitsland een pfenning gekleefd op een lieven-heers-beestje of een roos varkentje voor eindjaar. Een zekere wet over dit slipje is vaag, toch zijn er enkelen: je mag het nooit zelf vragen en het moet overwegend roos zijn. Verder mag het speels zijn, gesofisticeerd, met tekeningen, en vooral veel te klein. De versies in coulotte, tanga, bikinibroekje of shortje, alles mag, niets moet met kerst, met of zonder kant. In de groothandels wordt gevochten voor elk stofje roze, het roze garen vliegt de deur uit.
De geschiedenis van het roze slipje komt uit heidense hoek. Het zou een toespeling zijn op de fertiliteit en de voortplanting. Andere zien het dan weer kerkelijk. De derde zondag van de advent werd er een roze kaars aangestoken als symbool van de vreugde om de terugkeer van Jezus op aarde. Het is niet de eerste keer dat de kerk of heidense gewoontes dicteren wat de vrouw zou moeten dragen: bij het huwelijk maagdelijk wit, als weduwe triest zwart, dus waarom niet rond kerst: roze.We vonden nog een traditie, dit in het Victoriaanse Engeland, toen men op excentrieke Belle Epoque feestjes rond kerst roze werd gedragen, tot de lingerie toe.
De versies zijn talrijk en uiteenlopend. De lingeriewinkels laten het niet aan hun hartje komen, zij verkopen dezer dagen alles in het roze, en de man is gelukkig: hij koopt in Argentinie nooit de verkeerde kleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten