zaterdag 13 oktober 2012

EU & de Nobelprijs voor de Vrede


Unión Europea gana el Premio Nobel de la Paz 2012


De jury van de Nobelprijs heeft de vredesprijs dit jaar toebedeeld aan de Europese Unie. De vergadering werd geopend met de toekenning van de prijs aan de Brit John B. Gurdon en aan de Japanse Shinya Yamanaka voor geneeskunde, dinsdag kreeg de Fransman Serge Haroche de prijs voor Fysica samen met de Amerikaan David J. Wineland. Woensdag viel de beurt aan Robert Lefkowitz en Brian K. Kobilka voor Scheikunde, de Chinese schrijver Mo Yan kreeg de prijs van de Literatuur.


De Nobelprijs wordt uitgereikt volgens traditie, voor de Vrede in Oslo en voor de andere prijzen in Stokholm. Deze uitreiking zal plaatsvinden op 10 december op de verjaardag van de dood van Alfred Nobel. De vredesprijs dit jaar roept heel wat controverse op. Toch was de beslissing van het Nobelcomité unaniem. De EU draagt al 60 jaar bij aan vrede, verzoening, democratie, mensenrechten en dialoog in Europa. Dat is de verantwoording van het Nobelcomité. De EU is gegroeid uit de na-oorlogse jaren met de twee wereldoorlogen in het achterhoofd en de bedoeling om nooit meer een derde te moeten meemaken. De samenwerking van de landen van het eerste uur, geloofden in samenwerking en om op een vreedzame manier Europa te verenigen. Kleine landen, zoals Belgie, hebben zich ingezet om de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland te bekomen. Zonder de Unie zou dit nog jaren geduurd hebben. Deze inspanningen wil de Nobelprijs nu belonen. "Door gerichte inspanningen en het opbouwen van wederzijds vertrouwen, zijn historische vijanden hechte partners kunnen worden."
Het Nobelcomité wil met deze prijs vooral de maatschappelijke strijd tegen sociale onrust onderstrepen, een van de doelstellingen van de EU. In tijden van crisis hoort men weer roepen om niet-solidaire maatregelen, het verscheuren van de Unie, en het is dat wat de Nobelprijs wil tegenspreken.

Het werk van de EU vertegenwoordigt ‘broederschap van landen’ en is een vorm van de ‘vredescongressen’ waaraan Alfred Nobel in zijn testament refereerde als criteria om de door hem ingestelde prijs toe te kennen, zegt het Nobelcomité.
Men wist reeds dat de keuze van het comité omstreden zou zijn. Dit was door de voorzitter reeds aangekondigd. Praten over vrede is een vreedzame manier om het doel te bereiken, hebben ze gedacht in Oslo, ook al is het een verhitte discussie. Men kan veel zeggen over de laatste jaren en de aanpak van de EU in deze crisis, maar wat men niet kan loochenen is dat de Europese Unie sinds zijn oprichting en zijn groei naar standvastigheid de vreedzame weg heeft verlaten. Nu Turkije in de Unie wil treden, wordt ook daar vollop gewerkt aan de erkenning van de mensenrechten en het rechtzetten van gewelddaden in het verleden tegenover volkeren en andere naties. De discussie tussen Armenie en Turkije is zo op gang getrokken. Ook is de unie cruciaal geweest voor de stabiliteit op het continent na het einde van de Koude Oorlog.
Van Rompuy, de Belgische EU-president is trots op de toekenning van de Nobelprijs. Volgens hem is de EU de grootste vredestichter in de geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten