woensdag 11 januari 2012

Zalige Steno


De Doodles van Google reflecteren meestal originele gebeurtenissen of personages. Vandaag eren ze Nicolas Steno. De redactie dacht dadelijk aan de lang vervlogen steno-lessen op de zware donkere schoolbanken. Deze Nico heeft daar maar weinig mee te maken. Hij zou vandaag 374 jaar zijn, moest hij niet gestorven zijn, ongeveer de leeftijd van onze steno- lerares, toen wij 18 waren. Doch deze Nico Steno was een anatoom, geoloog en bisschop van de heilige kerk. In die tijd was het handig om geestelijke te zijn om anatomie te studeren. Zo had je kennis van het latijn en mocht je mensen onderzoeken zonder dat ze je voor een pervert uitmaakten.
Nicolas Stensen werd geboren in Denemarken. Hij schreef de Steno's Wet van superpositie uit, een basisbegrip uit de geologie. Deze wet is een axioma (iets dat vaststaat zonder geleverd bewijs) en zegt dat de onderste laag van de bodem, de oudste is, tenzij een later proces deze volgorde heeft verstoord.



Nicolas Steno, de gelatiniseerde naam van Niels Stensen, volgde een studie medicijnen in zijn geboorteland Denemarken en trok toen naar Nederland. Daar studeerde hij zowel aan het Athenaeum Illustre in Amsterdam als in Leiden, waar hij in 1664 promoveerde. Hij was bevriend met de filosoof Spinoza en de anatoom Jan Swammerdam.

In de anatomie was Steno een grote meneer. Hij bestudeerde de hersenen van de mens en beschreef het hart als zijnde een spier. Hij onderzocht de werking en de structuur van de spieren. Hij ontdekte de oorspeekselklier. Dit is de klier die opzwelt als je de bof hebt. Verder ligt hij aan de basis van de paleontologie, de studie van oa het fossiele leven.

De Doodle van Google is gebaseerd op de superpositie wet van Steno.
Steno was een erkend figuur in zijn tijd. Hij werd gesteund door de Medici, een bankiersfamilie die geleerden en kunstenaars uit die tijd financieerden. Hij week uit naar Italie, de tijdsbasis van de bankiers De Medici. Door zijn onderzoeken stootte hij op wetenschappelijke ontdekkingen die niet strookte met zijn religieuze opvoeding en zeker niet met de kerkelijke autoriteiten. Hij bleef echter vasthouden aan zijn geloof. Op het einde van zijn carriere werd hij priester en twee jaar later werd hij bisschop in Duitsland.
Op 23 oktober 1988 werd hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Nooit geweten dat er een Zalige Steno bestond...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten